APPLE JE PROTIV Ovo će biti univerzalni punjač za mobitele | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

APPLE JE PROTIV Ovo će biti univerzalni punjač za mobitele

Očekuje se da će univerzalni punjač dobiti podršku u EU tijelima

 Izvor: Marko Čavić

U trenutku kad sve više proizvođača izbacuje punjač iz pakiranja telefona EU bi mogla konačno riješiti pitanje različitih konektora punjača. Europska komisija, izvršno tijelo Europske unije, prema saznanjima izvora upućenih u slučaj univerzalnog punjača donijet će prijedlog rješenja o tome već u rujnu.

 Izvor: Marko Čavić

Očekuje se da univerzalni punjač dobije podršku u ostalim EU tijelima te da se nakon službene potvrde odluke proizvođači primoraju na isporuku ne samo telefona nego i ostalih mobilnih uređaja s istim punjačem ili nadogradnjom za punjač koja će ga učiniti univerzalnim.

Ovo se ne tiče isključivo samih punjača nego i telefona tj. drugih uređaja koji bi nakon usvajanja ovakvog europskog zakona morali imati isti ulaz za punjenje. Prema posljednjem istraživanju Europske unije iz 2019. godine, 20% punjača imalo je Lightning priključak dok je 80% imalo microUSB ili USB Type-C priključak.

 Izvor: Marko Čavić

Glavni razlog EU-a za standardizaciju punjača jesu briga o životnoj okolini tj. ekološki utjecaj, ali i omogućavanje korisnicima više slobode prilikom izbora uređaja. EU želi da se stari punjači koriste s novim uređajima jer imaju isti tip povezivanja, što bi zaista moglo utjecati na smanjenje elektronskog otpada.

Ovo će u prvom periodu sigurno imati utjecaj na mnoge proizvođače telefona jer će morati koristiti isti tip punjača, ali svi dosadašnji dokumenti pa i neprovjerene informacije ukazuju na to da će EU standardizirati USB Type-C kao univerzalni punjač. Veliki broj Android uređaja i drugih gadgeta odavno je prešao s microUSB na Type-C pa se očekuje da će Apple pružiti najveći otpor zbog svog iPhone Lightning porta.

Apple je ranije izjavio da je univerzalni punjač korak unatrag, time se "ubijaju" inovacije, ali i prikupljaju nove tone elektronskog otpada.

 Izvor: Apple

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Najnovije

Mobilnost