SVE NA JEDNOM MJESTU: Sve o mirovini saznajte u MIC-u | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

SVE NA JEDNOM MJESTU: Sve o mirovini saznajte u MIC-u

MIC je skraćenica od Mirovinski informativni centar. Na jednom mjestu građani mogu dobiti odgovore na sva pitanja o mirovini

 Izvor: Regos

Kako bi se građani bolje informirali o mogućnostima odabira i odlučivanja o vlastitoj mirovini, Središnji registar osiguranika (Regos) je u četiri hrvatska grada otvorio Mirovinske informativne centre (MIC).

Središnji registar osiguranika i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje osnovali su i opremili Mirovinske informativne centre u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu, u sklopu projekta sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda vrijednog više od 54 milijuna kuna.

 Izvor: Regos

Središnji registar osiguranika (Regos) je s Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje u svibnju 2020. potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u svrhu provedbe projekta pod nazivom „Moja mirovina – Unapređenje usluga REGOS-a na tržištu rada“.

Projekt ukupne vrijednosti od 54,095 milijuna kuna uključuje i otvaranje Mirovinskih informativnih centara (MIC-eva) kojima je cilj približiti mirovinski sustav korisnicima i olakšati pristup svim potrebnim informacijama iz djelokruga REGOS-a i HZMO-a. MIC-evi su otvoreni u četiri najveća grada u Hrvatskoj, i to u:

- Zagrebu, Gradišćanska 26
- Splitu, Matoševa 3
- Osijeku, J. J. Strossmayera 3
- Rijeci, Titov trg 8A.

 Izvor: Regos

MIC će radnim danima biti otvoren od 8 do 20 sati, a tamo će stručni i posebno educirani radnici iz dviju institucija pružati građanima i poduzetnicima sve informacije o sustavu mirovinskog osiguranja. Građani će moći podnositi različite zahtjeve te će im se izdavati razne potvrde u papirnatom obliku.

Radnici u MIC-evima će na šalteru ili u prostoriji za unaprijed dogovorene konzultacije odgovarati na pitanja građana o izboru ili promjeni mirovinskog fonda, davat će informacije o primicima i uplaćenim doprinosima za mirovinska osiguranja, o prometu i stanju na osobnom računu, prijavama i odjavama na osiguranje, o statusu predmeta u HZMO-u, o ostvarivanju prava iz mirovinskog osiguranja i pravu na doplatak za djecu, o izboru mirovine, e-uslugama HZMO-a kao i informacije o zatvaranju osobnog računa i isplati sredstava zakonskim primateljima.

 Izvor: Regos

U MIC-evima i poduzetnici mogu dobiti osnovne informacije o obračunu i plaćanju doprinosa za mirovinsko osiguranje, stručnu pomoć vezano uz rješavanje nepovezanih uplata doprinosa za mirovinska osiguranja i nepovezanih uplata II. stupa evidentiranih na privremenom računu te im se mogu izdati različiti dokumenti u papirnom ili elektroničkom obliku. Dodatno, moći će dobiti informacije o prijavama i odjavama kao i promjenama u osiguranju te obvezama poduzetnika vezano uz mirovinsko osiguranje.

„Otvaranjem Mirovinskih informativnih centara osiguranicima koji tek kreću u svoju karijeru, onima pred odlazak u mirovinu, ali i poduzetnicima, omogućeno je da na jednom mjestu u vrlo kratkom vremenu dobiju sve potrebne informacije. Cilj nam je svakako da naši osiguranici svjesno odlučuju o svojoj mirovini, vode računa o fondovima u kojima se njihova sredstva akumuliraju i u konačnici utječu na visinu mirovine koja ih čeka po završetku radnog vijeka“, istaknula je ravnateljica REGOS-a Iskra Primorac.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje važan je partner u projektu Moja mirovina s obzirom na to da je nadležan za provedbu obveznog mirovinskog osiguranja na temelju generacijske solidarnosti, tzv. I. stupa.

„Iznimno nam je drago da Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje sudjeluje kao partner u projektu Moja mirovina, posebice u osnivanju MIC-eva, gdje će i naši radnici pomoći građanima da na licu mjesta dobiju sve relevantne informacije vezano uz ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja i doplatka za djecu, kako bi u konačnici mogli donijeti ispravne i informirane odluke koje mogu rezultirati boljim upravljanjem sredstvima za buduću mirovinu. Otvaranje MIC-eva ujedno je i prilika za podizanje svijesti o utjecaju naših odluka na vlastitu mirovinu kao i za poboljšanje razumijevanja složenog procesa iz mirovinskog osiguranja,“ izjavio je ravnatelj HZMO-a Ivan Serdar.

Mirovinski informativni centri postaju mjesta za informativno-edukativne aktivnosti kojima se REGOS i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje stavljaju u funkciju svojim osiguranicima kao glavni informatori za mirovinsku pismenost, važnu za planiranje financijske budućnosti građana.

Najnovije

Mobilnost