EVO ŠTO MORATE ZNATI Za dva tjedna u Hrvatskoj počinje popis stanovništva | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

EVO ŠTO MORATE ZNATI Za dva tjedna u Hrvatskoj počinje popis stanovništva

Popis stanovništva 2021 obuhvatit će stanovništvo, kućanstva i stanove

Računalo olovka Izvor: Niall Wiggan / Panthermedia / Profimedia

Popis se kroz dvije faze provodi prema stanju na dan 31. kolovoza 2021. u 24 sata, što se smatra referentnim trenutkom Popisa:
– od 13. rujna 2021. do 26. rujna 2021. samostalnim popisivanjem stanovništva kroz elektronički sustav e-Građani
– od 27. rujna 2021. do 17. listopada 2021. popisivači obavljaju popisivanje svih popisnih jedinica koje se nisu samostalno popisale, putem osobnog intervjua sa stanovništvom s pomoću elektroničkih uređaja te obavljaju kontrolu podataka prikupljenih u prvoj fazi Popisa.

Kako biste sami obavili upis kroz sustav e-Građani, za pristup popisnom upitniku koristi se Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav (NIAS).

Na području današnje Republike Hrvatske prvi popisi stanovništva provedeni su 1746. i 1754. i to su bili ''terezijanski'' popisi, za vladavine Marije Terezije, bez popisa plemića i svećeništva. Prvi popis koji sadržava sveobuhvatne podatke za cijelo područje današnje Republike Hrvatske proveden je 1857. godine u tadašnjoj Austro-Ugarskoj Monarhiji.

Slijedili su redoviti popisi 1869., 1880., 1890., 1900., 1910., 1921. i 1931. dok su za 1941. godinu obavljene pripreme, no zbog rata Popis nije proveden. 1948. godine proveden je ''kratki popis''. Od 1961. godine Popis se u Republici Hrvatskoj provodi u redovitim desetogodišnjim razmacima.

Ovogodišnji je Popis stanovništva zbog epidemije koronavirusa odgođen s travnja na rujan, a cilj je utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva te njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima te o obilježjima kućanstava i stanova.

Na Popisu 2021. bit će angažirano oko 8000 popisivača, 1100 kontrolora, 170 instruktora i 45 koordinatora, a prvi se rezultati očekuju najkasnije 60 dana od završetka popisivanja na terenu. Svrha popisa nije popisivanje svih državljana neke zemlje (države) u svijetu nego popisivanje stanovništva koje živi u zemlji (državi) prema strogo određenim međunarodnim definicijama. Naši iseljenici bit će popisani u onim zemljama u kojima žive.

 Izvor: popis2021.hr

Kako pristupiti samopopisivanju?

Na mrežnoj stranici https://Popis2021.hr kliknite na poveznicu za samopopisivanje, koja će Vas preusmjeriti na sustav e-Građani. Elektronička usluga NIAS-a (Nacionalnoga identifikacijskoga i autentifikacijskog sustava) zatražit će Vašu autentifikaciju i pristup Vašim osobnim podacima. Kada kliknete na ikonu "Pristajem", izaberite vjerodajnicu, registrirajte se, pročitajte uvjete upotrebe, potvrdite da ste punoljetni i pristupite samopopisivanju.

Ako ne stignete ispuniti Upitnik odjednom, možete spremiti unesene podatke te s popunjavanjem nastaviti poslije, a najkasnije do dok traje faza samopopisivanja (do 26. rujna). Ako ste nešto krivo unijeli, nećete moći sami promijeniti prethodno unesene podatke, ali će to moći učiniti popisivač u fazi terenskog popisivanja.

Nakon uspješnog zaključavanja i slanja popisnice e-ispitanik dobit će jedinstvenu šifru (kod) generiranu u trenutku predaje popisnice, koja služi kao dokaz o uspješnoj predaji popisnice i koju će e-ispitanik dati popisivaču na terenskom popisivanju. Jedinstvena šifra (kod) potrebna je zbog kontrole obuhvata popisivanja.

human hand;business;working;office;yellow;laptop;close-up;table;computer;desk;men;businessman;pen;paper;occupation;education;holding;technology;creativity;blank;adult;businesswoman;one person;business person;computer keyboard;pencil;caucasian ethnicity;success;women;indoors;document;design;backgrounds;equipment;note pad;book;hand;student;letter;copy space;human finger;internet;ideas;learning;studying;communication;space;place of work;inspiration Izvor: Niall Wiggan / Panthermedia / Profimedia

Faza terenskog popisivanja

Popisivač dolazi na adrese kućanstava za koje je zadužen te popisuje osobe, kućanstvo i stan na toj adresi. Ako popisivač nikoga ne zatekne kod kuće, ostavit će pisanu obavijest i dogovoriti termin popisivanja. Popis se temelji na izjavi što znači da popisivač ne smije tražiti osobne dokumente od građana.

Ako se pitate treba li popisivača pustiti u stan, osoba koju se popisuje nije dužna pustiti popisivača u stan. Popisivač ne treba inzistirati na ulasku u stan te se kućanstvo u tom slučaju može popisati na hodniku ili ispred kuće.

Pogledajte kako izgleda popisni upitnik na 16 stranica.
Pripremite samo svoj OIB, a uz njega unijet ćete prezime i ime, spol, datum rođenja, odnos prema referentnoj osobi, ime majke (pomajke), ime oca (poočima) te ime bračnog druga/družice odnosno izvanbračnog druga/družicu, životnog partnera/icu te neformalnog životnog partnera/icu (istoga spola).

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Najnovije

Mobilnost