POČEO JE POPIS STANOVNIŠTVA U HRVATSKOJ Popunili smo upitnik, donosimo kompletne upute | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

POČEO JE POPIS STANOVNIŠTVA U HRVATSKOJ Popunili smo upitnik, donosimo kompletne upute

Autor Krunoslav Ćosić

Popis 2021 provodi se kroz dvije faze, a kroz 60-ak pitanja obuhvaća stanovništvo, kućanstva i stanove

 Popis stanovnistva 2021 1 Izvor: popis2021.hr

Popis stanovništva u Hrvatskoj provodi se kroz dvije faze, prema stanju na dan 31. kolovoza 2021. u 24 sata, što se smatra referentnim trenutkom Popisa:
– od 13. rujna 2021. do 26. rujna 2021. samostalnim popisivanjem stanovništva kroz elektronički sustav e-Građani
– od 27. rujna 2021. do 17. listopada 2021. popisivači obavljaju popisivanje svih popisnih jedinica koje se nisu samostalno popisale, putem osobnog intervjua sa stanovništvom s pomoću elektroničkih uređaja te obavljaju kontrolu podataka prikupljenih u prvoj fazi Popisa.

 Popis stanovnistva 2021 2 Izvor: eGrađani

Ako posjedujete pristup do usluge e-Građani možete se sami popisati kroz prvu fazu. Sve počinje na web stranici https://gov.hr/ na kojoj se nalazi direktan link do Popis ’21. Odabiremo Kreni i dolazimo na prijavu u sustav e-Građani, a to je moguće uz 26 različitih načina – preko eOsobna iskaznica, Fina RDS osobni i poslovni certifikat, preko HZZO, tokena devet banaka pa čak i preko HT Telekom ID.

 Popis stanovnistva 2021 3 Izvor: eGrađani

Odabiremo jednu banku jer nam je to uobičajeni način prijave kroz koji plaćamo račune, provjeravamo stanje računa itd. Nakon upisa broja tokena i generirane šifre dolazimo na web stranicu https://popis2021.gov.hr/uvjeti-koristenja na kojoj je potrebno potvrditi uvjete korištenja stavljanjem dviju kvačica (potvrda da smo sve razumjeli te da imamo više od 18 godina).

 Popis stanovnistva 2021 4 Izvor: popis2021.hr

Ono što je bitno istaknuti je da se u bilo kojem trenutku možemo odjaviti i ponovo prijaviti kako bismo nastavili s popunjavanjem podataka. Može to biti i na nekom drugom uređaju koji ima internetsku vezu. Dogodi li vam se da ostanete bez interneta u nekom trenutku sustav će zapamtiti sve što ste do tada upisali i moći ćete nastaviti s ispunjavanjem.

Popisni upitnik za cijelo kućanstvo sadržava ispravne identifikacijske podatke, dio upitnika koji se odnosi na kućanstvo, stan i minimalno jednu osobu u kućanstvu (odnosi se na samačko kućanstvo). Sustav omogućuje ispunjavanje onoliko upitnika za osobe koliko je članova kućanstva navedeno pri popunjavanju identifikacijskih podataka.

Upisane odgovore možete mijenjati sve do trenutka kada upitnik pošaljete. Ako ne možete pronaći svoj kućni broj i/ili dodatak kućnom broju, unesite ih vlastoručno.

Bitno je istaknuti da naknadne promjene, nakon što je Popisni upitnik predan, nisu moguće. Popisni upitnik možete ispuniti samo jedanput, a kada pošaljete Popisni upitnik više mu ne možete pristupiti.

 Popis stanovnistva 2021 5 Izvor: popis2021.hr

 Popis stanovnistva 2021 6 Izvor: popis2021.hr

 Popis stanovnistva 2021 7 Izvor: popis2021.hr

Ako na neko od pitanja niste odgovorili ili ste naveli odgovor koji nije moguć (npr. naveli ste da živite na 45. katu, što nije moguće jer tako visokih zgrada nema u RH), javlja se „Greška“ s objašnjenjem, obojana crvenom bojom. Da bi mogli nastaviti ispunjavati popisni upitnik morat ćete ispraviti takav unos jer inače nećete moći završiti popisni upitnik.

U slučaju problema pri ispunjavanju popisnice možete nazvati besplatni broj telefona 0800 900 887 ili poslati pitanje elektronskom poštom na [email protected]

Nakon uspješnog slanja Popisnog upitnika na ekranu će vam se pojaviti jedinstvena šifra (kôd) koju ćete dati popisivaču kao dokaz o uspješnoj predaji Popisnog upitnika. Tu šifru zapišite na papir, fotografirajte kamerom mobitela ili napravite snimku ekrana (screenshot). Ukoliko nećete biti kod kuće u trenutku dolaska popisivača, zapisanu ili ispisanu šifru možete ostaviti na vidljivom mjestu (ulazna vrata stana, dvorišta).

 Popis stanovnistva 2021 8a Izvor: popis2021.hr

 Popis stanovnistva 2021 8b Izvor: popis2021.hr

Popis stanovništva obavlja se odgovaranjem na 60-ak pitanja, a počinje upisom županije i grada, ulice. Na sljedećoj stranici slijedi upis spola i datuma rođenja te zatim podaci o kućanstvu, vlasništvu stana, godini izgradnje, broju soba, površini kuhinje, postojanju klima uređaja. Trebat ćete znati ukupnu površinu stana ilikuće, površinu kuhinje, koje je godine zgrada/kuća izgrađena.

Zatim slijede pitanja o osobi poput bračnog stanja, narodnosti, jezika i vjere, obrazovanja, od čega živite, jeste li kao civil bili ranjeni ili ozlijeđeni u vezi s okolnostima Domovinskog rata. Treba napomenuti i da se povremeno otvaraju nova podpitanja, ovisno o vrsti odgovora; na primjer, ako ste rođeni izvan Republike Hrvatske onda će se pojaviti izbornik u kojem birate državu rođenja.

 Popis stanovnistva 2021 9a Izvor: popis2021.hr

 Popis stanovnistva 2021 9b Izvor: popis2021.hr

 Popis stanovnistva 2021 9c Izvor: popis2021.hr

 Popis stanovnistva 2021 9d Izvor: popis2021.hr

Nisu sva pitanja ponuđena s odgovorima u padajućem izborniku odnosno kroz odabir opcija klikom miša - u neka polja je potrebno upisati podatke poput narodnosti, jezika, vjere (neki tu upišu razne izmišljene pripadnosti, pokazuju podaci s prethodnik popisa stanovništva), ali se vjerska zajednica bira iz padajućeg izbornika. I za zanimanje treba upisati vaše zanimanje (na primjer, osoba koja je završila školu za automehaničara, a radi kao vozač taksija po zanimanju je vozač taksija).

 Popis stanovnistva 2021 10 Izvor: popis2021.hr

Popunjavanje podataka je gotovo nakon 10 do 15 minuta, pa čak i kraće, ali i nešto duže ovisno koliko brzo odgovarate na pitanja i imate pored sebe tražene podatke odnosno znate ih napamet. Zatim slijedi pregled svih upisanih podataka. Od tog trenutka imate mogućnost promjene svih prethodno unesenih podataka, ukoliko ste se u posljednji trenutak sjetili nekog drugog podatka.

Zatim odabirete kraj popisivanja te se na ekranu pojavljuje vaš kontrolni kôd koji ćete predati popisivaču i kojim potvrđujete da ste se uspješno popisali. Taj broj obavezno morate zapisati, a možete ga poslati na svoj e-mail unosom vaše adrese elektroničke pošte.

 Popis stanovnistva 2021 11 Izvor: popis2021.hr

Upisivanje podataka ne funkcionira u svakom trenutku baš sjajno i brzo jer se sustav povremeno zablokira. Primijetili smo da se zablokirana stranica osvježava ponovim odabirom neke od opcija koje se nude na padajućem izborniku s pitanjima, kako bi se formular osvježio.

Na primjer, ako odaberete županiju Grad Zagreb, a zatim trebate odabrati grad u kojem živite, sustav se jednostavno zablokira i ne dopušta odabir grada iz sljedećeg pitanja. Iz našeg iskustva rješenje je ponovo odabrati neku drugu županiju (na primjer, Brodsko-posavsku), te zatim još jednom Grad Zagreb – od tog će se trenutka moći odabrati ispravan grad u županiji. Isto vrijedi i za neka druga pitanja u padajućem izborniku, koja očigledno blokiraju sustav u pozadini.

Popunjavanje obrasca kroz popis je zanimljivo, nije teško niti zamorno, a za sve što vam nije jasno dovoljno je doći s pokazivačem miša na upitnik pored pitanja i dobit ćete pojašnjenje za pojedino pitanje. Prve rezultate popisa, koje će objaviti Državni zavod za statistiku, možemo očekivati iza 17. prosinca odnosno 60 dana nakon završetka popisa.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI