ZA POSLOVNE KORISNIKE: Projekt e-Poslovanje za tvrtke, obrte i OPG-ove | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

ZA POSLOVNE KORISNIKE: Projekt e-Poslovanje za tvrtke, obrte i OPG-ove

Autor Krunoslav Ćosić

Omogućava jedinstveni pristup javnim elektroničkim uslugama za poslovne korisnike

 Dražen Božić_Saša Bilić_Bernard Gršić_Andreja Kajtaz (002).jpg Izvor: Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva predstavio je e-Poslovanje, projekt koji omogućava usluge e-Ovlaštenja, izdavanje uvjerenja da se ne vodi kazneni postupak, dostavu elektroničkih isprava za registraciju vozila u RH, jedinstvenu informacijsku točku - sustav katastra infrastrukture te registar stvarnih vlasnika.

Poslovni korisnici mogu podnijeti zahtjev, uvid u podatke ili preuzimanje dokumentacije na svoje računalo kao što su primjerice potrebni dokumenti iz porezne ili carinske uprave, zdravstvenog osiguranja, mirovinskog sustava, graditeljstva, pomorstva i drugo.

Sustav e-Poslovanje već sada omogućava pristup i korištenje e-usluga osobama zakonski ovlaštenima za zastupanje pravnih osoba koje su upisane u Sudski registar te u registre neprofitnih organizacija kao što su Registar udruga i zaklada, političkih stranaka, vjerskih zajednica u RH.

I obrtnici koji su upisani u Obrtni registar kao i poljoprivrednici i nositelji poljoprivrednih gospodarstava iz baze Upisnika poljoprivrednika te druge fizičke osobe koje obavljaju različite slobodne djelatnosti i sporedna zanimanja mogu koristiti servis e-Poslovanje.

Dostupno i ovlaštenim osobama

Putem e-Ovlaštenja i njegovog modula e-Punomoći omogućeno je osobama ovlaštenim za zastupanje davanje prava pristupa na pojedine e-usluge drugim osobama unutar svojeg poslovnog subjekta ili drugim osobama u drugom poslovnom subjektu, što poslovnim korisnicima omogućava potrebnu fleksibilnost u pristupu i načinu korištenja različitih e-usluga unutar platforme e-Poslovanje. Poslovni korisnici mogu prilikom prijave na e-usluge putem NIAS-a koristiti poslovne kao i postojeće osobne vjerodajnice za elektroničku identifikaciju.

 Saša Bilić_Andreja Kajtaz_Bernard Gršić (002).jpg Izvor: Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva

Usluge su dostupne putem sustava e-Građani bilo na poveznici Katalog usluga ili putem “Filtra e-usluga” upisom dijela naziva ili ključne riječi e-Poslovanje. Sredinom 2022. godine trebao bi u funkciji biti i Korisnički pretinac (PKP, kao web i mobilna aplikacija) namijenjen za sigurnu elektroničku komunikaciju javnopravnih tijela s poslovnim subjektima. Sustav će se kontinuirano nadograđivati novim e-uslugama kao i e-porukama za PKP.

Spajanje sa starijim uslugama

Uz navedene usluge na e-Poslovanju postoje i druge online usluge koje su također namijenjene poslovnim korisnicima. Njih su pojedina tijela i institucije razvili ranije tako da one još nisu prilagođene zajedničkim pravilima i standardima platformu e-Poslovanje pa njihovo korištenje do tada ostaje isto.

Skorim uključivanjem i tih e-usluga na jedinstvenu platformu e-Poslovanje poslovnim korisnicima će sve usluge biti dostupne na jednome mjestu kroz jedinstveno korisničko iskustvo. Kada se sustav e-Poslovanje u potpunosti realizira, očekuje se da bi 450 tisuća različitih poslovnih korisnika moglo koristiti njegove pogodnosti te štedjeti vrijeme i novac.

Projekt „e-Poslovanje“ provodi Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva zajedno s Financijskom agencijom (Fina) te Agencijom za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS IT), kao projektnim partnerima. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i vrijedan je 50.983.989,90 kn.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI