EU na korak do uvođenja univerzalnog punjača | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

EU na korak do uvođenja univerzalnog punjača

Autor Krunoslav Ćosić

Različiti punjači za različite uređaje stvaraju tone nepotrebnog e-otpada

 Punjači (2) Izvor: Paolo Galasso / Alamy / Alamy / Profimedia

Stigli smo i do druge generacije pametnih telefona koji više ne dolaze s punjačima i slušalicama. Na neki način sve je potaknula inicijativa Europske unije s ciljem smanjenja broja punjača. Istovremeno, pojedinim proizvođačima pametnih telefona to je i prilika za smanjivanje pakiranja u kojem nema punjača niti slušalica. Samim time imaju manje troškove prijevoza, skladištenja i slanja kupcima iz online trgovina,

Ipak, postoje i neki problemi. EU radi na tome da USB tip C postane univerzalni punjač za punjenje malih elektroničkih uređaja. Različiti punjači za različite uređaje nepraktični su za potrošače i stvaraju tone nepotrebnog e-otpada. EU želi uvesti jedan univerzalni punjač koji će pomoći u postizanju ekoloških ciljeva i smanjenju troškova.

 Punjači (1) Izvor: George Mdivanian / Panthermedia / Profimedia

Taj je cilj korak bliže nakon što je parlamentarni Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača upravo podržao prijedlog Komisije o uvođenju univerzalnog punjača za mobilne telefone i druge male elektroničke uređaje kao što su tableti, čitači e-knjiga, pametne kamere i nosiva elektronika.

84 posto potrošača imali su problema s punjačima telefona u prethodne dvije godine, prema studiji Europske komisije iz 2019. godine. Zastupnici Europskog parlamenta predložili su neka poboljšanja prijedloga Komisije.

Uključiti više uređaja

Prijedlog Komisije pokriva mobilne telefone, tablete, digitalne fotoaparate, slušalice, ručne igraće konzole i prijenosne zvučnike. Zastupnici u Europskom parlamentu žele dodati čitače e-knjiga, prijenosna računala male snage, tipkovnice, miševe, bežične slušalice, pametne satove i elektroničke igračke.

Zahtjevi za bežično punjenje

Kako bi bili u korak s novijim tehnologijama, zastupnici Europskog parlamenta predlažu da Komisija uskladi rješenja bežičnog punjenja i u zakonodavstvo ugradi najprikladnije tehnologije ili relevantne standarde.

 Bežično punjenje bezicno punjač punjac.jpg Izvor: Shutterstock

Novi uređaji ne moraju nužno imati punjač

Novi zakon 'razdvaja' uređaje od punjača, dajući potrošačima mogućnost kupnje novog uređaja s ili bez punjača. Zastupnici u Europskom parlamentu žele da zadana opcija bude bez punjača, uz naznaku je li punjač uključen.

Poboljšani nadzor tržišta uključivao bi zaštitne mjere protiv proizvoda koji ne zadovoljavaju standarde ili ne poštuju obvezu informiranja. Praćenje novih tehnologija omogućit će prilagodbu zakonodavstva novim tehnologijama punjenja.

Brže uvođenje novih propisa

Zastupnici Europskog parlamenta žele dati zemljama EU-a godinu dana za provedbu novog zakona umjesto dvije godine, kako je predložila Komisija. Parlament se više od 10 godina zalaže za univerzalni punjač za prijenosne uređaje.

Iako su neke tvrtke uvele dobrovoljne inicijative koje su smanjile broj vrsta punjača, to je bilo nedostatno za postizanje ciljeva EU-a o smanjenju e-otpada. Europska komisija predstavila je prijedlog o univerzalnom punjaču u rujnu 2021. Nakon što Parlament finalizira svoje mišljenje mogu započeti pregovori s državama EU-a o konačnom obliku pravila.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI