NASTAVLJA SE SMANJIVATI: Očekivano trajanje života u EU i Hrvatskoj | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

NASTAVLJA SE SMANJIVATI: Očekivano trajanje života u EU i Hrvatskoj

Autor Davor Dakić

COVID-19 je utjecao na životni vijek građana u nekim državama Europske unije

 Stari ljudi.jpg Izvor: Pexels

Očekivano trajanje života pri rođenju u EU-u se tijekom posljednjeg desetljeća povećavalo, a službene statistike otkrivaju da se od 1960-ih očekivani životni vijek u prosjeku produžavao za više od dvije godine po desetljeću. Međutim, najnoviji dostupni podaci upućuju na to da je očekivani životni vijek zastao ili čak smanjen u nekoliko država članica EU, pokazuju podaci koje je objavio Eurostat. Među njima je i Hrvatska.

Neke su države članice (uglavnom u zapadnoj Europi) zabilježile povratak svog očekivanog životnog vijeka prema razinama prije COVID-a dok su druge (uglavnom u istočnoj Europi) pretrpjele utjecaj pandemije nešto kasnije i u potpunosti u 2021.

Prema preliminarnim podacima iz 2021., pandemija COVID-19 koja je započela 2020. imala je negativan učinak sa smanjenjem očekivanog životnog vijeka pri rođenju u gotovo polovici država članica EU-a u 2021. godini.

Najveći pad procijenjen je u Slovačkoj i Bugarskoj (-2,2 godine u odnosu na 2020.), a slijede Latvija (-2,1) i Estonija (-2,0). U Hrvatskoj je pad procijenjen na minus jednu godinu, u Njemačkoj na -0,2 godine. Austrija i Finska nemaju promjene očekivanog trajanja života dok je u Nizozemskoj i Portugalu očekivanje veće za 0,1. U plusu su i Slovenija (+0,3), Italija (+0,6), Španjolska (+0,9).

 wrinkle;years;alzheimer;woman;old;retirement;granny;grandmother;people;grandma;age;aged;annuity;background;camera;colored;confident;cool;crazy;different;disease;elder;elderly;fashion;fun;funny;greeting;grey hair;happy;healthy;hospice;house;lifestyle;maturity;mental;nursing;party;pension;pensioner;portrait;positive;queen;retired;royal;smartphone;smile;technology;uk;united kingdom;NOT_EDITORIAL_ONLY Izvor: Profimedia

U usporedbi s 2019. godinom (prije pandemije) ukupni učinak na očekivano trajanje života i dalje je negativan u svim državama članicama EU-a osim Luksemburga (+0,1), Malte i Švedske (ista razina u 2019. i 2021.).

U nekim slučajevima očekivani životni vijek dodatno se pogoršao u 2021., što je dovelo do procijenjenog ukupnog gubitka od više od 2 godine. Najveći pad u odnosu na 2019. zabilježen je u Bugarskoj (-3,7), Slovačkoj (-3,0) i Rumunjskoj (-2,7).

Očekivano trajanje života pri rođenju je prosječan broj godina koje bi novorođeno dijete živjelo da je podvrgnuto trenutnim uvjetima smrtnosti (stope smrtnosti promatrane za trenutno razdoblje) tijekom ostatka svog života.

Međutim, treba imati na umu da je očekivani životni vijek pokazatelj koji pokazuje prosječni životni vijek u populaciji koja je podložna stopama smrtnosti unutar odabranog vremenskog razdoblja. To znači da bi se procijenjeni životni vijek primjenjivao ako će uvjeti smrtnosti uočeni 2021., uključujući pandemiju COVID-19, trajati svih sljedećih godina do izumiranja skupine rođene 2021.

Ovi podaci za očekivani životni vijek su privremene procjene iz tjednih podataka o smrti. Podaci za Irsku nisu dostupni.

 Očekivano trajanje života u EU, Eurostat.jpg Izvor: Eurostat

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI