CROSI Udruga koja će promicati pametne industrije | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

CROSI Udruga koja će promicati pametne industrije

Autor Krunoslav Ćosić

Cilj udruge je ubrzanje digitalne transformacije tvrtki te jačanje konkurentnosti određenih gospodarskih grana

 Udruga za promociju pametnih industrija (3) Izvor: Krunoslav Ćosić

U zagrebačkom Bird inkubatoru predstavljena je Udruga za promicanje pametnih industrija CroSI kako bi se pametnim industrijama bolje iskoristio EU novac.

Udruga CroSI službeno je registrirana tek nedavno, ali ekspertna skupina sastavljena od stručnjaka iz poslovnog i javnog sektora te znanstvene zajednice radi već godinu i pol na istraživanju i uspostavi nužnih pretpostavki za ubrzanu primjenu tehnologija i modela iz 4. industrijske revolucije.

 Udruga za promociju pametnih industrija (4) Izvor: Krunoslav Ćosić

Primjena Smart Industry modela odvija se kroz inovacije proizvoda, poboljšanje korisničkog iskustva te razvoj novih poslovnih modela i digitalnih ekosustava, a najvažnija i najšira primjena ovog modela je na osnovnoj razini poduzeća.

Time se postižu kumulativni efekti koji se reflektiraju u konkurentnosti određene pametne industrije. Hrvatsko gospodarstvo tako postaje inovativnije, konkurentnije i dugoročno održivije, brže i kvalitetnije reagira na promjene u okolini, a domaći proizvodi dobivaju više dodane vrijednosti te postižu bolje cijene.

Predsjednik Udruge i predsjednik Uprave Infodom Grupe koja je pokrenula ovu inicijativu prof. dr. sc. Slavko Vidović izjavio je:

„Želimo li efektivno iskoristiti značajna sredstva koja će Hrvatskoj biti na raspolaganju iz Europske Unije moramo podići sve razine spremnosti (poduzeća, gospodarstva i javnog sektora) te razviti nove kompetencije. Smart Industry ne podrazumijeva isključivo industrijsku tranziciju već i socijalnu transformaciju što se može postići isključivo kroz otvorenost i suradnju vlade, gospodarstva i sveučilišta. Ovaj model razvoja može imati velike učinke na rast BDP-a, zadržavanje talenata u Hrvatskoj, te na rast zaposlenosti i standarda.

 Slavko Vidović
Slavko Vidović
Izvor: Komunikacijski laboratorij

Udruga je u kreiranju koncepta pametnih industrija okupila pet hrvatskih fakulteta (Ekonomski fakulteti u Zagrebu i Dubrovniku, varaždinski Fakultet organizacije i informatike i zagrebački Fakultet elektronike i računarstva te Fakultet strojarstva i brodogradnje).

 Udruga za promociju pametnih industrija (1) Izvor: Krunoslav Ćosić

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI