SAMO ZA NOVOPEČENE RODITELJE: Kako do novčane pomoći za opremu novorođenog djeteta | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

ZA MALU BEBU

SAMO ZA NOVOPEČENE RODITELJE: Kako do novčane pomoći za opremu novorođenog djeteta

Autori Krunoslav Ćosić Autori novčana pomoć Autori novorođeno dijete Autori Grad Zagreb
Autori Krunoslav Ćosić Autori novčana pomoć Autori novorođeno dijete Autori Grad Zagreb

Zagrepčani koji su postali roditelji mogu iskoristiti novčanu pomoć

Izvor: Profimedia

U okviru Programa pronatalitetne politike Grada Zagreba, novčanu pomoć osigurava Grad Zagreb. Ovo su uvjeti, visina novčane pomoći, način ostvarivanja i korištenja prava za novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta:

• pravo na novčanu pomoć može ostvariti i koristiti roditelj koji je državljanin Republike Hrvatske, s neprekidno prijavljenim prebivalištem u Gradu Zagrebu od najmanje pet godina neposredno prije rođenja toga djeteta i dalje neprekidno sve do isplate novčane pomoći u cijelosti
• ako drugi roditelj ima prijavljeno prebivalište u Gradu Zagrebu ili ako je drugi roditelj stranac s privremenim ili stalnim boravkom u Gradu Zagrebu u vrijeme podnošenja zahtjeva i dalje neprekidno do isplate novčane pomoći u cijelosti
• pravo na novčanu pomoć može se ostvariti samo jednom za isto dijete
• korisnik novčane pomoći mora živjeti u zajedničkom kućanstvu sa svom svojom djecom navedenom u zahtjevu sve do isplate novčane pomoći u cijelosti.

Pravo na novčanu pomoć ne može se ostvariti ako bilo koji od roditelja ima evidentiran privremeni odlazak iz Republike Hrvatske.

love,small,parent,woman,young,happy,kid,mom,nursing,infant,cute, Izvor: Shutterstock

Iznos novčane pomoći ovisi o broju malodobne djece ili punoljetne djece kojima je utvrđeno postojanje težeg invaliditeta (III. stupanj) ili teškog invaliditeta (IV. stupanj) prema Nalazu i mišljenju o težini i vrsti invaliditeta - oštećenju funkcionalnih sposobnosti Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom ili Potvrdi iz Registra osoba s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o postojanju težeg ili teškog invaliditeta roditelja podnositelja zahtjeva koji s njim žive u zajedničkom kućanstvu, odnosno roditelja kojem su djeca dodijeljena na brigu i skrb, temeljem pravomoćne presude o razvodu braka odnosno odobrenog Plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi ili pravomoćnog rješenja o dodjeli djece na brigu i skrb u slučaju prestanka izvanbračne zajednice.

Visina novčane pomoći iznosi:
- za prvo dijete roditelja podnositelja zahtjeva 1.800,00 kuna koje će se isplatiti u dva jednaka obroka, tijekom jedne godine
- za drugo dijete roditelja podnositelja zahtjeva 3.600,00 kuna koje će se isplatiti u četiri jednaka obroka, tijekom dvije godine
- za treće i svako daljnje dijete roditelja podnositelja zahtjeva 54.000,00 kuna koje će se isplatiti u jednakim godišnjim obrocima tijekom 6 kalendarskih godina.

Zahtjev se podnosi neposredno na adresi Ureda za demografiju, Vodnikova 14 ili putem on-line servisa e-Bebe (link https://www.zagreb.hr/e-bebe/138662) u roku od 6 mjeseci od dana rođenja djeteta za koje se podnosi zahtjev. Posvojitelj malodobnog djeteta rođenog nakon 31. ožujka 2009. koji ispunjava uvjete iz Odluke, može podnijeti zahtjev u roku od 6 mjeseci od dana pravomoćnosti rješenja o posvojenju.

bed,small,woman,beauty,young,concept,happy,baby care,infant,cute Izvor: Shutterstock

Uz zahtjev je roditelj podnositelj dužan priložiti:
a) Uvjerenje o prebivalištu - za oba roditelja i svu djecu navedenu u zahtjevu ili Potvrdu o prijavi prebivališta za roditelja koji nije podnositelj zahtjeva i svu djecu navedenu u zahtjevu; dokaz o evidentiranom privremenom odlasku iz Republike Hrvatske (niti jedan dokument ne stariji od 6 mjeseci)
b) Izvadak iz matice rođenih ili Rodni list - za svu djecu navedenu u zahtjevu (s upisanim datumima rođenja roditelja, sve potrebne promjene u dokumentima u slučaju razvoda braka ili sklapanja braka ili promjene imena ili prezimena)
c) Upravnu pristojbu u iznosu od 20,00 kn
d) Ugovor o vođenju transakcijskog računa ili dio izvatka na kojem se vidi IBAN transakcijskog računa i podaci o vlasniku računa ili potvrda Banke – za roditelja podnositelja zahtjeva
e) Za roditelja stranog državljanina – uvjerenje o boravku, valjana strana putna isprava ili osobna iskaznica, dozvola boravka ili druga javna isprava (ne starije od 6 mjeseci; javne isprave bez vidljive fotografije ili sa zacrnjenom fotografijom)
f) Ostali dokumenti ovisno o okolnostima (pravomoćna presuda o razvodu braka, pravomoćno rješenje o posvojenju ili uvjerenje o istom, Nalaz i mišljenje nadležnog tijela ili Potvrda nadležnog tijela o postojanju težeg (III. stupanj) ili teškog (IV. stupanj) invaliditeta te ostali dokumenti na traženje referenta).

Najnovije

Mobilnost