Jeste li se već susreli s ovom riječi: odustatnina | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Jeste li se već susreli s ovom riječi: odustatnina

Vjerojatno naslućujete da se iza riječi odustatnina krije neki oblik odustajanja

 Izvor: Profimedia

Odustatnina je sporazum ugovornih strana kojim se jedna ili obje strane ovlašćuju da smiju odustati od ugovora davanjem određene svote novca ili drugih zamjenljivih stvari.

Drugim riječima, odustatnina omogućuje jednoj ili objema stranama odustajanje od ugovora prilikom ugovaranja usluge ili kupnje odnosno prodaje proizvoda ili stvari koje su predmet ugovora. Istovremeno, odustatnina suprotnoj strani pruža sigurnost da zbog toga neće pretrpjeti štetu.

Ukoliko jedna strana odustane od ugovora, nakon toga više ne može od suugovaratelja zahtijevati ispunjenje ugovora. Ukoliko jedna od strana počne ispunjavati ugovor prije izjave ovlaštenika o odustajanju prestaje pravo odustajanja od ugovora.

working;reflection;deal;connections;decision;document;contract;glass material;25 to 29 years;hand;caucasian ethnicity;male;man;young man;only one young man;one person;businessman;indoors;meeting room;day;business;hands together;mid section;paperwork;November 2017 Release;Working;Caucasian Ethnicity;Young Adult;25-29 Years;Male;Men;Young Men;Businesspeople;Businessman;Choice;Decisions;Connection;Negotiation;Paperwork;One Person;Animal Body Part;Animal Limb;Animal Hand;Human Hand;Hand;Legal Document;Contract;Symbol;Orthographic Symbol;Numeral;Office;Conference Room;Light;Light Effect;Reflection;Indoors;Day;Business;Man;Young Man;Hands Together Izvor: Profimedia

Pojednostavimo li, odustatnina je kao kapara ili akontacija, s tim da se odustatnina ne vraća – radi se o dijelu ugovora kojeg biste trebali imati potpisanog ukoliko planirate obaviti nekakav liječnički pregled, ali iz opravdanog razloga odlučite odustati (npr. pogorša vam se zdravlje). U tom slučaju, ako ste prethodno drugoj strani dali određeni dio novca, nemate pravo na njegov povrat, ali niti druga strana vam ne može naplatiti uslugu kao da ste ju (is)koristili.

Naručujete li u trgovini skuplje prijenosno računalo, koje prodavač nema na skladištu te se ne prodaje u velikim količinama, trgovac može zatražiti uplatu akontacije koja se računa kao odustatnina. U tom slučaju, taj se iznos uračunava i umanjuje od preostalog iznosa za naplatu

Prilikom prodaje nekretnine uobičajeno je potpisivanje predugovora u kojem se definira nekretnina navođenjem zemljišno-knjižnih podataka o nekretnini (katastarske općine, broja čestice i broja zemljišnoknjižnog uloška u koji je nekretnina upisana) i opisom nekretnine (za stan je to adresa, kat, broj stana, opis prostorija od kojih se sastoji i ukupna površina), dogovorena cijena, datum sklapanja konačnog ugovora i isplata kapare.

Kod kapare, koja se u ovom slučaju dogovara kao odustatnina, ako kupac odustane kaparu zadržava prodavatelj, a odustane li prodavatelj, kupcu mora isplatiti dvostruki iznos kapare. Uobičajeni iznos je deset posto od vrijednosti nekretnine.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Najnovije

Mobilnost