PROCEDURA OD 20-AK SEKUNDI Nova tehnologija stigla na hrvatske granične prijelaze | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

PROCEDURA OD 20-AK SEKUNDI Nova tehnologija stigla na hrvatske granične prijelaze

Uz čitač QR kodova, za što se može koristiti i najobičniji pametni telefon, omogućen je brži prelazak granice

 Izvor: Krunoslav Ćosić

U Hrvatskoj su uvedene EU digitalne COVID potvrde, a kako sustav funkcionira u praksi uvjerili smo se danas na granici Bregana. Sve je, među prvima, nadzirao potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović. Hrvatska je time postala prva europska zemlja koja je uvela izdavanje i graničnu kontrolu EU digitalne COVID potvrde.

Davor Božinović
Davor Božinović
Izvor: Krunoslav Ćosić

Kako biste dobili svoju EU digitalnu COVID potvrdu, s kojom se olakšava i ubrzava prelazak državne granice, morate biti cijepljeni, morate preboljeti Covid-19 ili proći testiranje, a zatim se informacije unose u središnji sustav iz kojeg se, prema sustavu e-Građani, može zatražiti potvrda.

Potvrda dolazi na e-mail adresu te se može koristiti na ekranu pametnog telefona ili pak ispisati, a prilikom prelaska državne granice predočava se službeniku koji će, skeniranjem QR koda, provjeriti udovoljava li putnik epidemiološkim uvjetima za ulazak u Hrvatsku.

 Izvor: Krunoslav Ćosić

„Hrvatskoj je bilo veoma bitno da budemo među prvima, da možemo poslati poruku svim našim partnerima, svim građanima EU da što se nas tiče, ukoliko su im u njihovim zemljama izdane digitalne potvrde, da će im vrijeme koje će provesti na graničnim prijelazima Republike Hrvatske biti izuzetno kratko i moći će vrlo brzo proći.“ rekao je ministar Božinović.

Sustav EU digitalnih COVID potvrda integriran je i sa sustavom Enter Croatia i svi strani državljani koji putem navedene platforme najave svoj ulazak mogu u nju učitati i digitalnu potvrdu i time dodatno skratiti vrijeme granične kontrole.

 Izvor: Krunoslav Ćosić

Prvog dana izdavanja digitalnu potvrdu ishodilo je 40.000 hrvatskih državljana od čega njih 90% putem sustava eGrađani. „Osim što će ovim putem biti olakšana i skraćena granična kontrola, na ovaj se način populariziraju i digitalne usluge Vlade RH“ - naglasio je potpredsjednik i ministar Božinović.

Prvog dana primjene sustava 112 osoba ušlo je u Republiku Hrvatsku koristeći EU digitalne COVID potvrde od kojih su najveći broj činili hrvatski državljani, ali i nekoliko stranih državljana.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Najnovije

Mobilnost