Evo što vam je sve potrebno za 70.000 kuna poticaja pri kupnji elektrificiranih vozila | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Evo što vam je sve potrebno za 70.000 kuna poticaja pri kupnji elektrificiranih vozila

Nakon prijave, imate 9 mjeseci za realizaciju kupnje vozila i dostavu zahtjeva za isplatu s potpunom dokumentacijom

 Izvor: Profimedia

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisao je poziv u svibnju, a sada su objavili i uvjete kako do 70.000 kuna odnosno najviše 40 posto vrijednosti električnih odnosno elektrificiranih vozila.

Istražili smo što sve piše u javnom pozivu, uz koji možete dobiti povrat sredstava nakon kupnje. Korisnici potpora mogu biti pravne i fizičke osobe, ali ih ne mogu ostvariti poduzetnici koji djeluju u sektoru ribarstva i akvakulture te poduzetnici koji djeluju u primarnoj proizvodnji poljoprivrednih proizvoda. Također, ako poduzetnik nema podmirene porezne obveze za mirovinsko i zdravstveno osiguranje te prema svojim zaposlenicima ima nepodmirene obveze, neće moći koristiti de minimis potporu Fonda.

hand;cap;plugged;stop;electric;charging;car;ev;battery;charger;rapid;charge;smart cable;plug;power;powered;being;charged;electricity;street;electrical;technology;sockets;wires;wire;pavement;cable;socket;point;on road;plug in;residents;parked;space;bay;batteries;porche;vehicle;station;esb;Taycan;public;rapid charging;points;pay as you go;Electricity Supply Board;group;road;on street;knozzle;NOT_EDITORIAL_ONLY;alamyunknown Izvor: Profimedia

Dvije godine od registracije ne može se prodati vozilo kupljeno uz bespovratna sredstva za koja je objavljen javni poziv za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila. U slučaju da se kontrolom utvrdi nepridržavanje navedenih uvjeta od strane korisnika, Fond pokreće postupak povrata cjelokupnog iznosa isplaćenih bespovratnih sredstava, uvećanog za zakonske zatezne kamate.

Za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila, čija je vrijednost 90 milijuna kuna, prijavilo se 45 zastupnika vozila s 86 marki i čak 499 modela vozila. Najveća novost je način prijave koja će se od 10. lipnja 2021. godine odvijati direktno putem prodajnih mjesta. Prijave će biti moguće podnositi radnim danom, od ponedjeljka do petka, u vremenu od 08:00 do 18:00 sati i subotom u vremenu od 08:00 do 13:00 sati. Poziv traje do isteka kalendarske godine ili do iskorištenja sredstava.

Građanima i pravnim osobama električna vozila L1-L7 kategorije sufinanciraju se do 20.000,00 kuna, plug-in hibridi M1 kategorije do 40.000,00 kuna dok će se za kupnju M1 kategorije vozila s električnim pogonom moći dobiti do 70.000,00 kuna. Fizičke osobe mogu ostvariti sredstva za kupnju najviše jednog vozila dok pravne osobe mogu ostvariti kupnju više vozila, ali ukupan iznos sredstava Fonda ne može biti viši od 400.000,000 kuna.

zcopyright;WedMay1226.jpg;Press;20210512_zaf_m57_007.jpg;category_code_new Izvor: Profimedia

Dodatno, pravnim osobama sredstva su dostupna i za vozila N1 kategorije i to plug-in hibridna vozila (do 40.000,00 kuna) te ona s električnim pogonom ili pogonom na SPP, UPP ili vodik, za koja se može dobiti do 70.000,00 kuna. S maksimalno 400.000 kuna sufinanciraju se i vozila kategorije N2, N3, M2, M3 s električnim, „plug-in“ hibridnim pogonom, pogonom na SPP, UPP ili vodik.

Kako bi ostvarili sufinanciranje zainteresirane osobe prvo trebaju odabrati željeno vozilo i pripremiti dokumentaciju. Nakon odabira vozila, obraćaju se prodajnom mjestu koje je evidentirano u bazi Fonda koje svoje kupce prijavljuje za sufinanciranje. Prijava podrazumijeva unos obveznih podataka i učitavanje potrebne dokumentacije u aplikaciju.

Prijava fizičke osobe mora sadržavati sljedeću dokumentaciju:
1. Obostrani sken važeće osobne iskaznice
2. Ponudu za kupnju vozila izdanu od strane prodajnog mjesta
3. Račun za predujam
4. Dokaz o primitku uplate obveznog minimalnog predujma na račun prodajnog mjesta.

Zahtjev fizičke osobe dodatno mora sadržavati dokument kojim se dokazuje IBAN korisnika (preslika kartice računa na kojoj je vidljiv IBAN ili izvadak o stanju i prometu po transakcijskom računu ili pisana potvrda banke o IBAN-u).

NOBODY;NO-ONE;TECHNOLOGY;TECHNOLOGICAL;OUTSIDE;OUTDOORS;AUTOMOTIVE ENGINEERING;INDUSTRY;INDUSTRIAL;VEHICLE;VEHICLES;CAR;CARS;ELECTRIC CAR;ELECTRICITY;CHARGER;CHARGING STATION;CHARGING POINT;EQUIPMENT;DEVICE;ENERGY;ENVIRONMENTAL SCIENCE;ENVIRONMENT;GREEN;ECO-FRIENDLY;ENVIRONMENTALLY FRIENDLY;ALTERNATIVE ENERGY SOURCE;POWER;POWERED;BATTERY-POWERED;BATTERY;MACHINE;RECHARGING;TRANSPORT;TRANSPORTATION;TESLA;US;USA;UNITED STATES;NORTH AMERICA;AMERICAN;LUSK;WYOMING;SUPERCHARGER;MOTEL;CAR PARK;PARKING LOT;SUPERCHARGERS;category_code_science;category_code_and;category_code_technology;category_code_environment Izvor: Profimedia

Zatim slijedi plaćanje obveznog minimalnog predujma koji ovisno o kategoriji i cijeni vozila iznosi 7% traženih sredstava Fonda. U slučajevima kad je na računu za predujam uračunata i kapara koju će od kupaca potraživati prodavatelji na istom treba biti jasno naznačeno da se dio iznosa odnosi na obvezni minimalni predujam koji je propisao Fond. Prodajno mjesto dužno je izvršiti povrat zaprimljenog obveznog minimalnog predujma prijavitelju u slučaju ako prijavitelj ne ostvari pravo na sredstva Fonda.

Na stranici vozimoeko.fzoeu.hr u stvarnom vremenu će biti moguće provjeriti dostupnost sredstava, a na njoj će se nalaziti i svi detalji o programu sufinanciranja, uključujući popis svih modela vozila za koje je dostupno sufinanciranje te prodajnih mjesta na kojima se isti mogu rezervirati i kupiti. Prijave se razmatraju prema rednom broju zaprimanja.

Korisnici kojima bude odobreno sufinanciranje imat će rok od 9 mjeseci za realizaciju kupnje vozila i dostavu zahtjeva za isplatu s potpunom dokumentacijom, koji teče od trenutka zaprimanja odluke i ugovora o sufinanciranju od strane Fonda. Nakon odobrenja sufinanciranja, neće biti moguća promjena modela ni marke vozila.

Ukoliko se promijeni paket opreme korisnici moraju paziti na rok isporuke te na emisije CO2 koje se kod plug-in hibrida mogu mijenjati ovisno o opremi vozila. U program sufinanciranja uključena su vozila s plug-in hibridnim pogonom kategorije M1 isključivo s emisijom CO2 do najviše 50 g/km.

Krajem lipnja će biti objavljen javni poziv za korisnike u javnom sektoru kojima će na raspolaganju biti dodatnih 15 milijuna kuna.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Najnovije

Mobilnost