Tko ima pravo na naknadu za pravo puta i koliko iznosi ta naknada | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Tko ima pravo na naknadu za pravo puta i koliko iznosi ta naknada

Vlasnik nekretnine može pokrenuti postupak utvrđivanja naknade za elektroničku komunikacijsku infrastrukturu koja je izgrađena na njegovim nekretninama

 Izvor: Shutterstock

Za jednu trasu elektroničke komunikacijske infrastrukture pravo puta može imati samo jedan infrastrukturni operator, propisuje Pravilnik o potvrdi i naknadi za pravo puta.

Smatra se da infrastrukturni operator ima pravo puta ako je izgradio elektroničku komunikacijsku infrastrukturu i drugu povezanu opremu na nekretninama u vlasništvu fizičkih i pravnih osoba, na općem dobru, na nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske i jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

small,country,yard,rural,building,scene,cloud,domestic,spring,ho Izvor: Shutterstock

Upravitelj općeg dobra ili vlasnik nekretnine može HAKOM-u podnijeti zahtjev za pokretanje postupka utvrđivanja infrastrukturnog operatora te utvrđivanja količine i vrste infrastrukture i visine naknade za pravo puta za elektroničku komunikacijsku infrastrukturu.

Nekretnine za koje se može tražiti naknada za pravo puta mogu biti poljoprivredna zemljišta (A), šumska zemljišta (B), vode (C), prirodno neplodno zemljište (D), zemljište privedeno svrsi (E; izgrađeno zemljište, zemljište pod zgradama, dvorište, park, zemljište za sport i rekreaciju, dječje igralište…) te vrste nekretnina (zemljišta) za koje je na katastarskoj čestici uspostavljen poseban pravni režim (F). Slovo u zagradi označava vrstu nekretnine.

tray,dig,ditch,building,connection,pvc,cable,energy,area,new,dev Izvor: Shutterstock

HAKOM-u se dostavlja zahtjev za izdavanje potvrde o pravu puta. Besplatna usluga e-Pravo puta omogućuje HAKOM-ovim korisnicima elektroničko podnošenje zahtjeva za izdavanje potvrde o pravu puta i izračunu visine naknade za pravo puta.

Visina naknade za pravo puta se izračunava prema površini zemljišta koja se koristi za pristup, postavljanje, korištenje, popravljanje i održavanje elektroničke komunikacijske infrastrukture u sljedećim iznosima:

 Izvor: Propisi.hr

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Najnovije

Mobilnost