4. IZDANJE KONFERENCIJE CITY UPGRADE Novi gradonačelnici o zatečenom stanju u svojim gradovima | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

4. IZDANJE KONFERENCIJE CITY UPGRADE Novi gradonačelnici o zatečenom stanju u svojim gradovima

Autor Krunoslav Ćosić

U Umagu su se sastali novi gradonačelnici Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka te prvi puta zajedno razgovarali o digitalizaciji

  Izvor: City Upgrade

Digitalizacija javnih usluga koje podižu kvalitetu života građana tema je konferencije cITy Upgrade, a koja je u Umagu tijekom 1. i 2. srpnja 2021. okupila 100 sudionika. Kroz niz prezentacija i rasprava ključnih sudionika digitalne tranzicije u gradovima razmijenjena su iskustva i znanja. Gradonačelnici su razgovarali o zatečenom stanju u svojim gradovima.

Fernando de Pablo Martin, direktor Digitalnog ureda Grada Madrida, govorio je o planovima za oporavak grada s 3,2 milijuna stanovnika te svim digitalnim rješenjima koja su na raspolaganju Madriđanima.

Grad je prije 15 dana predstavio integralni plan oporavka i otpornosti, a digitalna transformacija javne uprave je ključna odrednica tog plana. Vrijednost ulaganja je 3,9 milijuna EUR, a obuhvaća 105 projekata koji će generirati oko 60.000 radnih mjesta.

Najveći problem s kojim se suočavaju je nedostatak IT talenata pa je prioritet suradnja sa STEM fakultetima koji generiraju mlade stručnjake. U fokusu su digitalna infrastruktura, 5G, kibernetička sigurnost, podatkovni centri, privlačenje IT talenata i komunikacija, a cilj je da javne usluge budu 100% digitalizirane.

  Izvor: City Upgrade

U četiri najveća hrvatska grada živi približno trećina stanovništva Hrvatske, a njihovi gradonačelnici raspolažu s približno trećinom ukupnog proračuna svih gradova, općina i županija.

Na panelu Novi mandat – Tko želi biti digitalan? sudjelovali su Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba, Ivica Puljak, gradonačelnik Splita, Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke, i Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka. Govorili su o stupnju digitaliziranosti javnih usluga u četiri najveća hrvatska grada.

Gradonačelnik Filipović je istaknuo da je Rijeka najdigitalniji hrvatski grad koji ima odličnu IT infrastrukturu te usluge temelji na vlastitim IT rješenjima. Primjerice, građani putem aplikacije „Gradsko oko“ mogu prijavljivati komunalne probleme kako bi ih gradska uprava brže i učinkovitije rješavala.

  Izvor: City Upgrade

Ivica Puljak je istaknuo da i Split nudi neke kvalitetne usluge građanima (poput, primjerice, najma bicikala za prometovanje gradom), no da je prioritet nove gradske uprave omogućavanje pristupa podacima kako bi se startupovima i poduzetnicima omogućio uvid u postojeće podatke, analiza i osmišljavanje novih digitalnih rješenja koja će Split učiniti još boljim mjestom za život.

Gradonačelnik Zagreba istaknuo je da ima mnogo prostora za nove digitalne usluge za građane te da nova uprava želi realizirati brojne planove, od olakšavanje dvosmjerne komunikacije s građanima do pojednostavljenja brojnih procesa izdavanja potvrda i dokumentacije.

Gradonačelnik Radić komentirao je da nije zadovoljan stupnjem digitalizacije usluga u Osijeku, no da postoji ogroman potencijal. Osijek Software City okuplja brojne uspješne IT tvrtke, a u IT park upravo ulazi i tvrtka ORKA za čije su naočale za upravljanje dronovima zainteresirani i u Pentagonu. Širenjem IT parka broj zaposlenik u OSC-u doseći će 1000, što čini velik potencijal za digitalni razvoj grada i županije. Osijek građanima nudi opciju car sharinga električnih automobila, a na jesen stižu i bicikli te električni bicikli za prometovanje gradom.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI