POPIS STANOVNIŠTVA, KUĆANSTAVA I STANOVA Moći ćete se samostalno upisati kroz e-Građani | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

POPIS STANOVNIŠTVA, KUĆANSTAVA I STANOVA Moći ćete se samostalno upisati kroz e-Građani

Autor Krunoslav Ćosić

U rujnu počinje novi popis stanovništva u Republici Hrvatskoj, a mi istražujemo i što će se događati 2100. godine u svijetu

  Izvor: Profimedia

Pet od deset najvećih zemalja svijeta u 2100. godini bit će u Africi, pokazuju projekcije Ujedinjenih naroda, a prenosi Statista. Nama u Hrvatskoj tek slijedi popis stanovništva koji će se odvijati u dvije faze, a obuhvaća sljedeće tri jedinice: stanovništvo, kućanstva i stanove.

Popis će se provesti prema stanju na dan 31. kolovoza 2021. u 24 sata, što se smatra referentnim trenutkom Popisa, a cilj Popisa je utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva te njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima, kao i o obilježjima kućanstava i stanova.

Popis se provodi u dvije faze:
– od 13. rujna 2021. do 26. rujna 2021. samostalnim popisivanjem stanovništva kroz elektronički sustav e-Građani
– od 27. rujna 2021. do 17. listopada 2021. popisivači obavljaju popisivanje svih popisnih jedinica koje se nisu samostalno popisale, putem osobnog intervjua sa stanovništvom s pomoću elektroničkih uređaja te obavljaju kontrolu podataka prikupljenih u prvoj fazi Popisa.

 World;footprints;earth;map;global;human;ecology;protection;resources;nature;globe;tracks;people;continent;country;area;everywhere;inhabited;ecological;conservation;environmental protection;paths;going;globality;lifestyle;standard;life;planet;sustainable;raw material;CO2;exhaust;emission;consumption;garbage;dirt;pollution;living space;habitat;future;environment;water;NOT_EDITORIAL_ONLY Izvor: Tanja Esser / Alamy / Alamy / Profimedia

Za pristup popisnom upitniku u elektroničkom sustavu e-Građani koristi se Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav (NIAS).

Dakle, Popis 2021 provodit će se u dvije faze, što građanima nudi dvije opcije: popisivanje iz sustava e-Građani i popisivanje na tradicionalan način, uz pomoć popisivača koji će doći u kućanstvo. Osoba koju se popisuje nije dužna pustiti popisivača u stan. Popisivač ne treba inzistirati na ulasku u stan te se kućanstvo u tom slučaju može popisati na hodniku ili ispred kuće.

Ako ste zainteresirani za posao popisivača i kontrolora u drugoj fazi provedbe Popisa 2021, raspisan je javni poziv, a prijaviti se možete na mrežnim stranicama Popisa (www.popis2021.hr) popunjavanjem prijave za popisivača/kontrolora, odgovarajući na pitanja o osobnim podacima, iskustvu u poslovima anketiranja, informatičkoj pismenosti te na demografska pitanja. Rok za podnošenje prijava je do 15. srpnja 2021. Na Popisu 2021. bit će angažirano oko 8000 popisivača, 1100 kontrolora, 170 instruktora i 45 koordinatora.

 Flagge;Tablett;Bildschirm;EDV;Daten;Datenverarbeitung;Zeichen;geflaggt;beflaggt;gehisst;wehend;mehrfarbig;blau;rot;weiß;Wappen;rechteckig;Stoff;Himmel;Objekt;Gegenstand;Außenaufnahme;Stillleben;Details;Detailansicht;Detailaufnahme;Nahaufnahme;Accessoire;Requisit;Zubehör;Querformat;horizontal;Tablet;Screen;Monitor;Display;Europe;Croatia;Croatian;Flag;Computer;coat of arms;Republic;Sign;Symbol;EDP;PC;Data;Data processing;flagged;hoise;fly;multi-coloured;blue;red;white;emblem;rectangularly;material;sky;Object;exterior;Outside;view;Still life;Detail view;Detail photo;Close-up;landscape format;Accessory;Accessories;Europa;Republik;Kroatien;kroatischer;kroatisches;Fahne;Re;NOT_EDITORIAL_ONLY;alamyunknown Izvor: Gunter Kirsch / Alamy / Alamy / Profimedia

Na području današnje Republike Hrvatske prvi popisi stanovništva provedeni su 1746. i 1754. i to su bili ''terezijanski'' popisi, za vladavine Marije Terezije. Prvi rezultati Popisa 2021. bit će objavljeni najkasnije 60 dana od završetka popisivanja na terenu.

Idemo sad van granica Lijepe naše. Dok se u 2020. godini pet od deset najmnogoljudnijih zemalja svijeta nalazilo u Aziji, slika će izgledati drugačije 2100. godine, kada će pet afričkih zemalja - Nigerija, Etiopija, Tanzanija, Egipat i Demokratska Republika Kongo biti među deset najvećih na svijetu.

Iako će neke azijske zemlje i dalje rasti, to će se odvijati nižom stopom, a prema stanovništvu će ih nadmašiti afričke zemlje koje pokazuju brži rast. Očekuje se da će se zemlje poput Kine i Bangladeša smanjiti do 2100. godine, uglavnom kao rezultat višeg životnog standarda i obrazovanja koji je već počeo smanjivati natalitet.

 blue background;yellow;digitally generated image;global;international;asia;planet earth;map;nobody;outline;Community;Global Village;Yellow;Global;No People;Outline;International Match;Asia;Coloured Background;Blue Background;Digitally Generated Image;Map;Symbol;Orthographic Symbol;Numeral;Earth;Business;Global Business;Communication;Global Communications Izvor: H + S Images / ImageSource / Profimedia

1950. godine četiri su europske zemlje bile među najvećima na svijetu – Rusija, Njemačka, Velika Britanija i Italija. Nijedna od njih neće biti na toj listi u 2100. godini.

Broj djece rođene u svijetu već se smanjuje, ali trenutno uz 2,5 djece rođene po ženi svjetska populacija još uvijek raste. Istraživači UN-a otkrili su da bi, ako bi globalna stopa plodnosti nastavila padati onom brzinom koja je trenutno, dosegla 1,9 djece po ženi 2100. godine i u tom bi se trenutku svjetska populacija zapravo smanjivala.

 20s;Young Adult;Man;Male;Caucasian;30s;Mid Adult;Woman;Female;Digital;Digitally Generated;Computer Graphic;Night;Sky;Stars;Celestial;Twinkling;Blue Sky;Clouds;Cloudy;Sun;Sunlight;Sunny;Lens Flare;Earth;Global;International;World Wide;Map;Standing;People;Diverse;Group;Population;Moon;Luna;Full Moon;Space;Copy Space;Earth Day Izvor: - / Wavebreak / Profimedia

2100. godine lista zemalja s najvećim brojem stanovnika trebala bi izgledati ovako:

1. Indija
2. Kina
3. Nigerija
4. SAD
5. Pakistan
6. Demokratska Republika Kongo
7. Indonezija
8. Etiopija
9. Tanzanija
10. Egipat

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI