H7 DEKLARACIJA Uz ovaj dokument ubrzat ćete proces carinjenja malih paketa | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

H7 DEKLARACIJA Uz ovaj dokument ubrzat ćete proces carinjenja malih paketa

Autor Krunoslav Ćosić

Deklaracija je namijenjena za poštanske i žurne prijevoznike koji primaju velik broj takvih pošiljaka

  Izvor: Shutterstock

Od 1.7.2021. se na sve pošiljke (bez obzira na njihovu vrijednost) koje dolaze iz trećih zemalja i koje se isporučuju na temelju prodaje na daljinu (e-trgovine), naplaćuje PDV pri uvozu.

Kako bi se pojednostavio i ubrzao proces carinjenja carinski propisi su odgovarajuće prilagođeni te je uvedena nova vrsta uvozne carinske deklaracije – H7 deklaracija. Ostali uvoznici, koji povremeno uvoze pošiljke vrijednosti do 150 EUR, a koje su predmet prodaje robe na daljinu i dalje će takve pošiljke deklarirati korištenjem „standardne“ uvozne carinske deklaracije.

Primjena carinskog postupka ovisi o tome primjenjuje li se IOSS postupak, posebni postupak za prijavu i plaćanje PDV-a ili „standardni“ postupak uvoza.

 container,gift,carton,caucasian,ship,space,corrugated,empty,hold Izvor: Shutterstock

H7 deklaracija je deklaracija sa smanjenim setom podataka u odnosu na „standardnu“ deklaraciju, a podnosi se:

• prije podnošenja robe (tzv. pre-lodged deklaracije)
• u trenutku kada roba stigne u nadležni carinski ured, a kojom se deklarira uvoz svih komercijalnih pošiljaka, odnosno pošiljaka koje su kupljene u okviru prodaje na daljinu i uvoze se iz trećih područja/zemalja na područje EU, pod uvjetom da je njihova stvarna vrijednost do 150 EUR i da se ne radi o alkoholnim proizvodima, duhanu i duhanskim proizvodima te parfemima i toaletnim vodama.

Treba istaknuti da je roba, obuhvaćena H7 deklaracijom, oslobođena od plaćanja carine pri uvozu (čl. 23. Uredbe 1186/2009). Prilikom podnošenja H7 deklaracije carinska služba će pustiti robu u slobodni promet bez obračuna PDV-a jer je PDV podmiren u trenutku kupovine (prodavatelj je u prodajnoj cijeni zaračunao PDV). U H7 deklaraciji mora biti naveden PDV IOSS broj. Deklariranje PDV IOSS broja u carinskoj deklaraciji obavlja osoba koja podnosi robu carinskoj službi, a to je poštanski operater ili žurni prijevoznik.

 small,stack,blank,mail,buy,isolated,yellow,office,mailing,paper, Izvor: Shutterstock

Carinska služba će u trenutku puštanja robe u slobodni promet obračunati PDV ako u carinskoj deklaraciji nije naveden PDV IOSS broj (ili je isti naveden, ali nije važeći). Obračunati PDV evidentirat će se na podnositelja deklaracije (poštanskog operatera ili žurnog prijevoznika) koji će tako obračunati PDV plaćati Carinskoj upravi (mjesečno).

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI