NACIONALNI PLAN RAZVOJA: Četiri cilja koja bi trebala omogućiti veće brzine interneta u Hrvatskoj | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

NACIONALNI PLAN RAZVOJA: Četiri cilja koja bi trebala omogućiti veće brzine interneta u Hrvatskoj

Autor Krunoslav Ćosić

Ovo je prijedlog odluke o donošenju Nacionalnog plana razvoja širokopojasnog pristupa u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 2021. do 2027. godine

  Izvor: Pixabay

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je predlagatelj Nacionalnog plana razvoja širokopojasnog pristupa u Republici Hrvatskoj, a odnosi se na razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Europska komisija je kroz ciljeve „Povezivošću do konkurentnog jedinstvenog digitalnog tržišta – Ususret europskom gigabitnom društvu“ i Akcijskog plana „5G za Europu“ postavila ciljeve kojima se potiče razvoj širokopojasnog pristupa i mreža vrlo velikog kapaciteta.

Omogućit će se time gigabitna povezivost s ciljem transformacije jedinstvenog digitalnog tržišta prema gigabitnom društvu i razvoju 5G mreža, a koje države članice Europske unije trebaju ostvariti do 2025. godine.

Prema Indeksu gospodarske i društvene digitalizacije (DESI 2020) Hrvatska je je na 25. mjestu od 27 država članica EU-a. Dosadašnji razvoj širokopojasnog pristupa u Republici Hrvatskoj, planiran do 2020. godine, nije bio dovoljno brz i nije rezultirao dostupnošću širokopojasnog pristupa s dovoljno velikim brzinama, što bi trebao promijeniti novi Nacionalni plan.

Novi bi plan trebao stvoriti preduvjete za zaustavljanje daljnjeg zaostajanja Hrvatske po razvijenosti širokopojasnog pristupa unutar EU-a, odnosno stvaraju se preduvjeti za ostvarenje ciljeva gigabitne povezivosti do 2025. godine.

Nacionalnim planom utvrđuju se četiri posebna cilja koja se smatraju posebnim ciljevima, a u skladu su sa Zakonom o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem Republike Hrvatske:

1. odnosi se na uvođenje mreža vrlo velikog kapaciteta u kućanstva kako bi se omogućio širokopojasni pristup s brzinama od najmanje 100 Mbit/s u smjeru prema korisniku (download), uz mogućnost nadogradnje na brzine do 1 Gbit/s

2. cilj se odnosi na uvođenje mreža vrlo velikog kapaciteta koje podržavaju širokopojasni pristup sa simetričnim brzinama od najmanje 1 Gbit/s za javne namjene, što uključuje osnovne i srednje škole, visoka učilišta i ustanove u sustavu znanstvene djelatnosti, tijela državne uprave, tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i zdravstvene ustanove te prometna čvorišta kojima prolazi velik broj putnika (autobusni kolodvori, željeznički kolodvori, zračne luke, putničke pomorske i riječne luke)

3. uvođenje 5G mreža odnosno osiguranje pokrivenosti 5G mrežama u urbanim područjima i uzduž glavnih kopnenih prometnih pravaca treći je posebni cilj. Urbana područja obuhvaćaju jedinice lokalne samouprave u sastavu četiri urbane aglomeracije (Zagreb, Split, Rijeka i Osijek) te jedinice lokalne samouprave i dijelove jedinica lokalne samouprave u sastavu većih i manjih urbanih područja. Glavni kopneni prometni pravci odnose se na autoceste, državne ceste i željezničke pruge u Hrvatskoj koje čine transeuropsku prometnu mrežu (TEN-T)

4. 5G mrežama bavi se i četvrti cilj, a odnosi se na osiguranje pokrivenosti 5G mrežama u ruralnim područjima koja obuhvaćaju sve jedinice lokalne samouprave i dijelove jedinica lokalne samouprave izvan urbanih područja.