CYBER KRIMINAL Krađa identiteta i različita lažna predstavljanja | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

CYBER KRIMINAL Krađa identiteta i različita lažna predstavljanja

Sve je veći broj ljudi i tvrtki izložen zlonamjernom utjecaju tehnologija

cyber kriminal (2) Izvor: Andrew Brookes / ImageSource / Profimedia

Krađa identiteta i različita lažna predstavljanja visoko su na popisu uobičajenih kaznenih djela. Koje su najčešće vrste cyber kriminala? Za pojmove phishing, vishing, smishing, spoofing sigurno ste već čuli.

Prema nedavnom izvješću FBI-ja o internetskom kriminalu, 591.857 Amerikanaca prošle je godine postalo žrtvama različitih vrsta cyber kriminala. 241.342 njih na bolan je način upoznala što znače phishing, vishing i smishing, što predstavlja najčešće vrste cyber kriminala. Ima tu i romantičnih prijevara, lažnog predstavljanja…

anxiety;communication;computer keyboard;computer;connections;criminal;cyber crime;danger;data;dishonesty;fear;hacking;hand;identity theft;indoors;insecurity;internet banking;internet fraud;knowledge;network;night;one person;password;protection;red;secrecy;security;surveillance;technology;the unknown;threat;typing Izvor: Andrew Brookes / ImageSource / Profimedia

Nedavno su, prije samo nekoliko mjeseci, osobni podaci stotina milijuna korisnika Facebooka objavljeni na jednom internetskom forumu. Podaci uključuju imena profila, Facebook ID-ove, telefonske brojeve i, u nekim slučajevima, e-mail adrese 533 milijuna korisnika u 106 zemalja, a potječu od napada koji datira iz 2019.

Ipak, iz Facebooka su izjavili da su podaci dobiveni izvlačenjem javno dostupnih podataka s platforme, a ne hakiranjem sustava. Počinitelji su upotrijebili značajku osmišljenu kako bi korisnicima pomogli u pronalaženju prijatelja na Facebooku uvozom telefonskih brojeva iz njihovih kontakata; dakle, iskorištavanjem rupe koja je u međuvremenu zatvorena, prema podacima tvrtke.

computer;computer crime;computer evidence;crime;crime scene;cyber crime;evidence;evidence bag;evidence collection;examination;forensic;forensic evidence;forensic science;forensics;indoors;investigation;keyboard;laptop;no one;no-one;nobody;online fraud;scene of crime;technological;technology;file highjacking;hacking;network security;cyber attack;hand cuffs;protection.;category_code_science;category_code_&;category_code_technology Izvor: TEK IMAGE / Sciencephoto / Profimedia

Iako je Facebook istaknuo kako podaci ne uključuju financijske podatke ili lozinke, bitno je napomenuti da su to strukturirani skupovi podataka koji povezuju korisnike s adresama e-pošte i telefonskim brojevima, što je prava „gozba“ za prevarante, pošiljatelje neželjene pošte i druge vrste internetskih kriminalaca.

Najčešće vrste cyber kriminala u 2020. godini, na primjeru SAD-a (podaci FBI), pokazuju da su na vrhu prijevare kroz phishing, vishing i smishing (241.342 osobe), iznuđivanje (108.869 osoba), povreda osobnih podataka (45.330 osoba), krađa identiteta (43.330 osoba), različita lažiranja (28.218 osoba), lažno predstavljanje (24.276 osoba), a 23.751 osobi je slomljeno srce kroz romantične prijevare.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Najnovije

Mobilnost