ZAŠTITA PODATAKA Mislite da su vaši podaci na računalu ili u cloudu sigurni? | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

ZAŠTITA PODATAKA Mislite da su vaši podaci na računalu ili u cloudu sigurni?

Donosimo kompletne upute i za početnike i za napredne korisnike

Zaštita podataka (5) Izvor: Olivier Le Moal / Panthermedia / Profimedia

Svaki put kada se povežete na internet postoji mogućnost da netko pristupi vašem računalu, a od cloud računa dobrog hakera dijele vas samo loša šifra i malo slobodnog vremena. Ako vam netko kaže da su vaši podaci na računalu ili u cloudu sigurni, slagao vam je.

Morate biti svjesni da ste dostupni za pristup kriminalcima i hakerima, virusima i različitim opasnim stvarima, nakon što se spojite na internet te u velikom prostranstvu podataka i web portala niste sigurni. Jedina (uvjetno) dobra stvar u svemu tome je što su kriminalcima i hakerima interesantnije banke i institucije čiji su podaci vrjedniji od prosječnog korisnika.

Dodajte još i koronu i kriptovalute i jasno je da je danas daleko više korisnika pred računalom nego što je to bilo prethodnih godina kao i da veći broj korisnika investira u kriptovalute, što im dodatno stavlja metu na leđa.

Ukoliko želite svoj online život učiniti privatnim i sigurnim (ili barem sigurnijim nego što je sada), predložit ćemo vam nekoliko osnovnih načina kako to uraditi.

Software Update Electronic Device Display Concept;arrow browsing connection device digital digital device display electronic home office icon install installation laptop network notebook office online online communication online messaging plan planning redo refresh reload repeat required screen search searching software symbol technology touch id;null;alamyunknown;NOT_EDITORIAL_ONLY Izvor: Rawpixel / Alamy / Alamy / Profimedia

Budite u tijeku

Ovo je jedna od osnovnih stvari. Kada se pojavi update odnosno ažuriranje za neku aplikaciju ili operativni sustav uglavnom je to zbog nekih novih funkcionalnosti i zbog unaprjeđenja sigurnosti. Ovo smeta mnogim korisnicima, ali kada vam se u donjem desnom kutu ekrana (pored sata) pojavi obavijest s narančastom strelicom nemojte ju ignorirati i ažurirajte Windows. Slično je i s telefonom i s browserom, vašim prozorom u online svijet. Ažurirajte svoje uređaje i softver koji najčešće koristite.

Aktivirajte dvofaktorsku autentifikaciju (2FA)

keyboard;macro;close-up;macro admission;close up view;it;chain;to lock;data;informations;substratums;facts;information;knowledge;symbolism;limb;key;data protection;chain link;lock;security;safety;computers;computer;pictogram;symbol;pictograph;trade symbol Izvor: - / Panthermedia / Profimedia

Šifra kojom štitite neki račun je osnovni nivo zaštite. Aktivacijom dvofaktorske autentifikacije doslovno ćete dvostruko povećati sigurnost svojih računa i podataka te spriječiti da im netko pristupi bez vašeg znanja.

U suštini, 2FA osigurava da jedino vi imate pristup svom online računu, bilo da se radi o društvenim mrežama, cloud servisu ili emailu. 2FA može biti SMS kod koji vam se šalje kao potvrda prilikom pristupa računu, biometrijski identifikator (lice ili otisak prsta) ili aplikacija za autentifikaciju koja generira nasumični niz brojeva kako bi se osigurala sigurnost i potvrdio identitet onoga tko želi pristup zaštićenim podacima.

Odaberite dobru šifru

Ime vašeg djeteta i datum rođenja nije dobra šifra. Šifra je prva linija obrane od neželjenih očiju, gospodar vaše privatnosti, a vi ste direktno odgovorni za njenu jačinu. Ako odaberete jednostavnu šifru, nemojte kriviti nekog drugog za ukradene podatke.

folder;security;lock;protection;data;data protection;chain;closed;subject;exempt;isolated;members;padlock;red;mappe;office;secure;iron lock;theft;data security;macro;close;steel;access;protect;firewall;hacker;media;gray;completed;locked;still life;concept;iron;burglar;system;freedom;safe;secret;metal Izvor: Rupert Trischberger / Panthermedia / Profimedia

Šifra treba biti dugačka, komplicirana i nasumična. Bez imena vašeg ljubimca, djeteta i njihovih rođendana jer će to prokužiti i prosječni korisnik za samo sat vremena. Ukoliko možete, napravite šifru koja nije personalizirana, koristite velika i mala slova, brojeve ili znakove umjesto slova (“1” ili “!” umjesto “I”, “5” ili “$” umjesto “S”, “@” umjesto “A” i slično). Umjesto riječi “stopica” napišite “[email protected]” i ne brinite. Što ste više kreativni, to je teže da će netko “provaliti” vašu šifru.


Ukoliko nemate ideju postoji nekoliko servisa koje možete iskoristiti za kreiranje zaista jake šifre. Oni nude opciju odabira broja znakova kao i što sve lozinka treba sadržavati, a većina će vam pokazati kako jednostavno zapamtiti svoju šifru.

Čuvari šifara

Jedan od čestih problema u koje upadaju korisnici je kreiranje jake šifre i njeno zaboravljanje ili gubljenje. Jaka šifra vam neće mnogo pomoći ukoliko je zaboravite ili vam je netko ukrade, što je dovelo do razvoja aplikacija koje se zovu Password Manager iliti Čuvari šifara.

Google;Logo;Search;Engine;Internet;Security,NOT_EDITORIAL_ONLY Izvor: Izel Photography - Snapshot / Alamy / Alamy / Profimedia

Čuvari lozinki su aplikacije specijalno napravljene za čuvanje i zaštitu vaših dragocjenih šifri. Većina preglednika kao što su Chrome, Firefox i Opera imaju ugrađene Čuvare šifara.

Zapišite svoju lozinku i stavite je na neko sigurno mjesto. Iako zvuči kao da se netko vratio iz osamdesetih i dao nam ideju, ovo je zaista jedno od boljih rešenja. Napravite jaku šifru i zapišite ju na papir, a onda taj papir stavite na neko sigurno mjesto.

Enkripcija

cable;network cable;black;red;yellow;germany;closed;security;data protection;concept;RJ45;network;encryption;Internet;protection;private;protect;defense;confidential;computer;access;protected;Germany Izvor: - / Panthermedia / Profimedia

Ako niste sigurni kako zaštititi svoje podatke, enkripcija je odgovor. Ukoliko enkriptirate podatke sigurni ste da čak i ako im netko pristupi taj netko neće moći ništa s njima uraditi bez enkripcijskog ključa. Enkripcija transformira podatke u niz nepovezanih simbola te da bi se oni vratili u prvobitno stanje potreban je enkripcijski ključ.

Za sigurnost možete koristiti zaštitu konverzacije, VPN, ali i izbjegavati:

• Čudne portale s čudnim nazivima
• Čudne mailove od nepoznatih pošiljatelja
• Čudne mailove od nepoznatih pošiljatelja s prilogom
• Pop-up reklame na porno i torrent stranicama
• Dark web i forume na njima

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Najnovije

Mobilnost