PRVI NA SVIJETU Porsche i Siemens Energy u Čileu otvaraju zanimljivu tvornicu | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

PRVI NA SVIJETU Porsche i Siemens Energy u Čileu otvaraju zanimljivu tvornicu

Autor Davor Dakić

Industrijsko postrojenje za proizvodnju gotovo CO₂ neutralnog goriva (eFuel)

 Porsche tvornica Čile (2) Izvor: Porsche

U Čileu počinje izgradnja prvog integriranog komercijalnog pogona na svijetu za proizvodnju gotovo CO₂ neutralnog goriva. Proizvođači sportskih automobila Porsche i Siemens Energy udružili su snage s brojnim međunarodnim tvrtkama kako bi izgradili ovo industrijsko postrojenje u Punta Arenasu u Čileu. Pilot tvornica trebala bi početi s proizvodnjom sredinom 2022. godine. Uz Siemens Energy, Porsche i HIF, u projektu Haru Oni sudjeluju Enel, ExxonMobil, Gasco i ENAP.

Pilot postrojenje se u početku gradi sjeverno od Punta Arenasa u čileanskoj Patagoniji za koje se očekuje da će u 2022. proizvesti oko 130.000 litara eGoriva (eFuel). Kapacitet će se zatim u dvije faze proširiti na oko 55 milijuna litara do 2024. godine i na oko 550 milijuna litara do 2026.

 Porsche tvornica Čile (1) Izvor: Porsche

Potrebne ekološke dozvole sada je dobila čileanska projektna tvrtka Highly Innovative Fuels (HIF). Siemens Energy je također već započeo pripremne radove za sljedeću veliku komercijalnu fazu projekta.

Proizvođač sportskih automobila Porsche pokrenuo je demonstracijski projekt te će koristiti eFuel u vlastitim vozilima s motorom s unutarnjim izgaranjem. Michael Steiner, član Izvršnog odbora za istraživanje i razvoj Porsche AG, očekuje da Porsche u cijelosti može biti neto CO₂-neutralan već do 2030. Goriva proizvedena iz obnovljivih izvora energije mogu tome pridonijeti.

 Porsche 911 Targa 4 GTS (PDK)
Porsche 911 Targa 4 GTS (PDK)
Izvor: Porsche

Porscheova ikona 911 posebno je prikladna za upotrebu e-goriva, ali i neka povijesna vozila jer je oko 70 posto svih Porschea ikada proizvedenih još uvijek na cesti. Porscheovi testovi s obnovljivim gorivima prolaze vrlo uspješno. eGoriva će omogućiti smanjenje emisije fosilnih CO₂ u motorima s unutarnjim izgaranjem do 90 posto. Porsche će prvo gorivo iz Čilea koristiti u svojim trkaćim automobilima Porsche Mobil 1 Supercup od 2022.

Čile je postavio ambiciozne ciljeve kao dio svoje Nacionalne strategije za zeleni vodik. Planiraju kapacitet elektrolizera od 5 gigavata (GW) do 2025. godine koji će porasti na 25 GW do 2030. Cilj je proizvesti najjeftiniji vodik na svijetu i zemlju razviti u vodećeg izvoznika zelenog vodika i njegovih derivata.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI