PROVJERITE ČINJENICE: Uz pomoć ovih Googleovih značajki | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

PROVJERITE ČINJENICE: Uz pomoć ovih Googleovih značajki

Autor Ivan Vukić

Ovih dana i tjedana se osjećamo kao da nam informacije dolaze iz svih smjerova

 Google provjera činjenica.jpg Izvor: Google

Vjerojatno vam se to već dogodilo: vidjeli ste samo nekoliko minuta vijesti na televiziji, naišli ste na viralni meme ili neku fotografiju na društvenim mrežama, dobili upozorenje o nečemu, ali imate osjećaj kao da niste sve saznali i ne znate cijelu priču.

Široka dostupnost informacija, iz različitih izvora, izvrsna je za učenje novih činjenica i perspektiva. Ali također može otežati razvrstavanje koje su informacije vjerodostojne, a koje ne. Google ulaže 10 milijuna dolara u borbu protiv dezinformacija o stvarnosti i činjenicama rata u Ukrajini.

To uključuje nova partnerstva s think tankovima i organizacijama civilnog društva za provođenje istraživanja dezinformacija specifičnih za regiju te novčane potpore za podršku mrežama i neprofitnim organizacijama za provjeru činjenica.

Za provjeru činjenica u kompliciranom informacijskom krajoliku korisno je imati alate za provjeru izvora, dobivanje vrijednog konteksta i procjenu informacija. Na ova četiri načina možete koristiti Google kao pomoć.

Savjeti za procjenu informacija, izravno na Pretraživanju

Ponekad kada su novosti ili nova tema u trendu informacije koje tražite još nisu široko dostupne. U tim trenucima Pretraživanje automatski prikazuje obavijest u vašim rezultatima pretraživanja koja ukazuje na to da je potrebno vrijeme da niz izvora objavi informacije o nekoj temi. Te su obavijesti trenutno dostupne na više od 20 jezika diljem svijeta.

 Google provjera činjenica (1).jpg Izvor: Google

Obavijesti će sadržavati i savjete koji će vam pomoći da procijenite informacije na mreži podsjećajući vas da možete provjeriti je li izvor pouzdan na temu ili se vratiti kasnije kada bude dostupno više informacija.

Također možete pogledati Googleovu novu stranicu resursa sa smjernicama koje će vam pomoći u navigaciji informacijama koje pronađete na mreži, na temelju istraživanja stručnjaka za informacijsku pismenost. Ovdje možete pronaći korisne podsjetnike kada naiđete na nove informacije, kao što je pretraživanje o autoru dijela sadržaja kako biste stekli osjećaj njegove vjerodostojnosti ili provjeriti datum objave kako biste bili sigurni da je još uvijek relevantan.

Nova oznaka za visoko citirane izvore

Recimo da lokalna novinska kuća objavljuje istraživačku priču koja se bavi problemima u vašem mjestu stanovanja. Priča je toliko velika da je prenosi brojni drugi mediji. Ali što ako niste vidjeli tu originalnu priču koja je imala jedinstven kontekst za lokalne stanovnike?

Google nudi način kako bi vam pomogao identificirati priče koje su druge novinske organizacije često citirale dajući vam jednostavan način da pronađete najkorisnije ili najrelevantnije informacije za vijest.

 Google provjera činjenica (2).jpg Izvor: Google

Ova oznaka će se pojaviti na Top Stories. Moći ćete ju pronaći na bilo čemu, od istraživačkog članka do intervjua, objave, priopćenja za javnost ili lokalne vijesti, sve dok drugi izdavači naznače relevantnost povezivanjem na objavi.

Vrlo citirana etiketa uskoro se pokreće na mobilnim uređajima na engleskom za SAD, a u nadolazećim tjednima pojavit će se na globalnoj razini.

Provjere činjenica od strane neovisnih organizacija

Značajke provjere činjenica na Googleu još su jedan način za jednostavno pronalaženje informacija koje su provjerile neovisne organizacije za provjeru činjenica. Kada tražite temu koja bi mogla biti sporna, možda ćete u svojim rezultatima vidjeti članke za provjeru činjenica.

 Google provjera činjenica (3).jpg Izvor: Google

Ovi rezultati prikazuju isječke koji će vam pomoći da dobijete kontekst o podnesenom zahtjevu. Osim toga, kada pregledavate Google vijesti na računalu možete vidjeti nedavno provjerene tvrdnje nezavisnih izdavača u vašoj regiji, kada su u vezi s najvažnijim vijestima dana.

Želite li provjeriti činjenice o određenoj temi ili priči o kojoj ste čuli? Googleov Explorer za provjeru činjenica omogućuje vam pretraživanje različitih tema o kojima imate pitanja. Ovaj alat koristi više od 150.000 provjera činjenica od renomiranih izdavača iz cijelog svijeta.

Saznajte više o bilo kojoj stranici na mreži

Svima nam se to već dogodilo: surfate internetom i nailazite na priču s web stranice za koju niste čuli prije. U tim je situacijama korisno provjeriti izvor – na primjer, ako tražite informacije o popularnoj novoj opciji ulaganja, želite biti sigurni da slijedite savjet od izvora sa stručnim znanjem o financijama. Lako je provjeriti izvor izravno na Pretraživanju, uz „O ovom rezultatu“ (About This Result).

 Google provjera činjenica (4).jpg Izvor: Google

Kada dodirnete tri točke na bilo kojem rezultatu pretraživanja, kliknite vezu "više o ovoj stranici" za:

• Saznajte više o izvoru kako biste stekli dojam o tome kako sebe opisuju, vlastitim riječima
• Saznajte što su drugi na webu rekli o web mjestu da biste ga još jednom pogledali
• Saznajte dodatni kontekst o temi kao što je izvještavanje o vrhunskim vijestima, kako biste provjerili što različiti izvori imaju za reći.

Ove značajke će uskoro biti dostupne za sva pretraživanja na engleskom jeziku diljem svijeta.

 Google provjera činjenica (5).jpg Izvor: Google

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI