KINA NIJE JEDINA ZEMLJA KOJA PRATI SVOJE STANOVNIKE I Europa nadzire građane | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

KINA NIJE JEDINA ZEMLJA KOJA PRATI SVOJE STANOVNIKE I Europa nadzire građane

Autor Igor Martić

Istražujemo koji su najviše nadzirani gradovi na svijetu

 Nadzorne kamere (1) Izvor: Ildar Abulkhanov / Alamy / Alamy / Profimedia

Očekivano, Kina je na vrhu liste gradova s najviše postavljenih kamera na 1000 stanovnika, pokazuje istraživanje istraživačke web stranice Comparitech, a prenosi Statista. Podaci se odnose na 2021. godinu.

Ali, nije Kina jedina zemlja koja prati svoje stanovnike – u jednoj europskoj zemlji broj nadzornih kamera je izuzetno velik, pokazuje istraživanje temeljeno na analizi 150 gradova u svijetu s najvećim brojem stanovnika.

Ali, i gradovi u Indiji napreduju na ovoj listi. Dva indijska grada ušla su na listu 20 gradova s najviše kamera po broju stanovnika. Indijski Indore je stigao na četvrto mjesto (64,4 kamere) dok se (također indijski) Hyderabad sa 16. mjesta u 2020. godini popeo na 12 mjesto (36,5 kamera). Delhi je u 2021. stigao na 16. mjesto.

 Nadzorne kamere (2) Izvor: Sean Prior / Alamy / Alamy / Profimedia

Kineski grad Taiyuan, koji se nalazi u provinciji Shanxi, što je otprilike 300 milja jugozapadno od Pekinga, na vrhu je liste te ima 117 javnih CCTV kamera na 1000 stanovnika. Prvi ne-kineski grad je London, također poznat po strogom nadzoru javnih prostora, sa 73 kamere na 1000 ljudi te zauzima treće mjesto.

Sa 7 i gotovo 9 kamera na 1000 stanovnika, New York i Los Angeles dva su jedina američka grada u ovoj analizi.

CCTV tehnologija kontroverzna je na mnogim mjestima diljem svijeta, a zagovornici ističu njezinu korist u borbi protiv kriminala dok su protivnici oprezni u pogledu mogućnosti nadzora koji se koristi kao oruđe javne kontrole i kršenja prava na privatnost. Tvorci istraživanja izjavili su kako su pronašli malu povezanost između nižih stopa kriminala ili pojačanog osjećaja sigurnosti i nadzora u ispitanim gradovima.

 Nadzorne kamere (3) Izvor: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI