KAŽU DA NISU SIGURNI Xiaomi se brani od optužbi u Litvi | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

KAŽU DA NISU SIGURNI Xiaomi se brani od optužbi u Litvi

Autor Krunoslav Ćosić

Tvrtka je pozvala neovisne stručnjake kako bi procijenili optužbe litvanskih vlasti, ali uz Xiaomi na meti je i Huawei

 Xiaomi 11T Pro Izvor: Shutterstock

Xiaomi je odgovorio na tvrdnje litvanskih vlasti u kojima se ocrtavaju potencijalna pitanja sigurnosti i cenzure s njegovim uređajima. Tvrtka je pozvala neovisne stručnjake da procijene optužbe.

U svom priopćenju Xiaomi je istaknuo svoje proizvode koji se pridržavaju lokalnih podataka i sigurnosnih politika, uz napomenu da će stručnjaci trećih strana ocijeniti tvrdnje Litve , objavio je Mobile World Live.

Komentari su stigli tjedan dana nakon što je litvansko ministarstvo obrane istaknulo nalaze državnog tijela za kibernetičku sigurnost u očitim problemima s uređajima Xiaomi i, u manjoj mjeri, Huaweija. Od četiri uočena problema, tri su bila s Xiaomi Mi 10T 5G uređajem. Pokrivaju pitanja vezana uz upotrebu osobnih podataka, ugrađenu aplikaciju i potencijalna kršenja slobode govora.

Litvanci tvrde da se problemi odnose na ugrađenu značajku za blokiranje sadržaja na temelju brojnih zabranjenih ključnih riječi. Ministarstvo je priznalo da se ta funkcionalnost zapravo ne aktivira na telefonima koji se prodaju u Litvi, ali samo prisustvo predstavlja rizik.

 Xiaomi Izvor: Shutterstock

"Uređaj je tehnički osposobljen za aktiviranje funkcionalnosti na daljinu u bilo koje vrijeme bez dopuštenja korisnika i za početak cenzure preuzetog sadržaja", upozorilo je tijelo koje tvrdi da riječi i izrazi na popisu zabranjenih trenutno uključuju "slobodni Tibet, glas Amerike, demokratski pokret, živio demokratski Tajvan".

Ministarstvo tvrdi da se "ogromni statistički podaci" koje prikuplja internetski preglednik Xiaomi telefona (web browser) šalju na Xiaomijeve poslužitelje u zemljama koje se ne pridržavaju GDPR pravila Europske unije.

Napomenuto je i da se prilikom registracije za cloud uslugu tvrtke šalje šifrirana SMS poruka, a procjenitelji sigurnosti nisu mogli provjeriti koji se osobni podaci (ako ih ima) nalaze u poruci.

Druga ranjivost za koju se tvrdi da je otkrivena od strane litvanskih vlasti odnosi se na automatsko preusmjeravanje prema web stranicama trećih strana iz Huaweijeve galerije aplikacija na Huawei P40 5G: tvrdi se da neka web mjesta na koja su korisnici tada bili preusmjereni mogu sadržavati zlonamjerni softver.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI