NEMOJTE IH INSTALIRATI 8 najopasnijih tipova mobilnih aplikacija | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

NEMOJTE IH INSTALIRATI 8 najopasnijih tipova mobilnih aplikacija

Iskustvo nas uči da su neke aplikacije zaista opasnije od drugih, a ovo su samo neke od takvih

Google Play Izvor: Google

Stručnjaci za internetsku sigurnost upozoravaju da bi trebalo izbjegavati preuzimanje aplikacija trećih strana zbog zlonamjernog softvera i sigurnosnih problema.

Android korisnici bi trebali preuzimati aplikacije isključivo kroz Google Play Store, ali čak i kad ih preuzimaju trebaju pročitati komentare i obratiti pozornost na ocjene aplikacije jer su te dvije stvari uglavnom pokazatelji koliko je neka aplikacija dobra ili nije dobra.

Nažalost, službene trgovine aplikacijama poput Play Store pa čak i AppStore mogu biti jednako opasne jer Google i Apple ne stižu pregledati sve aplikacije, ali prate razvoj svake aplikacije koja se objavi i ažurira.

UC-Browser-Android-Download-App Izvor: UC Browser

Hakeri pronalaze razne načine kako zaobići sigurnosne mjere. Google Play posebno je ranjiva trgovina, kako zbog popularnosti Android operativnog sustava tako i zbog toga što nema zatvoren sistem poput Apple kompanije.

Korisnici vjeruju da su na tim službenim platformama sve aplikacije legitimne i vjerodostojne. Ali, nije sve baš sigurno. Ovo je osam najopasnijih vrsta aplikacija, što je dokazano dosadašnjim analizama sigurnosnih kompanija, koje ne bi trebalo instalirati na svoj mobilni telefon.

Glazbeni playeri

Na pametnim telefonima dolaze odlične aplikacije za reprodukciju glazbe, a preuzimanje nekih novih može ugroziti sigurnost vašeg uređaja. Jedna od takvih aplikacija je Fildo Music koju su povezivali s adware problemima te virusima.

Neprovjereni preglednici interneta

Korisnici putem preglednika interneta dijele mnoge osobne informacije, a neki od nepouzdanih mogu ugroziti vašu sigurnost ne samo online nego i kompromitirati vaše osobne podatke na samom uređaju, zaključati ih ili podijeliti s ljudima koje ne poznajete. Primjeri takvih preglednika interneta do sada su bili UC Browser i Dolphin Browser koji su povezivani za različite (dokazane) prijevare.

UC Browser Izvor: Ascannio / Alamy / Alamy / Profimedia

Dolphin Browser Izvor: Dolphin browser

Besplatni VPN klijenti

Besplatni VPN uvjerava korisnike da im je njihova sigurnost na prvom mjestu, ali to najčešće nije tako i mnogi od njih prodaju podatke svojih korisnika kako bi zaradili. Izbjegavajte besplatne aplikacije VPN-a kao što su SuperVPN i Pacific VPN.

Aplikacije za snimanje zvuka/glasa

Kao i kod muzičkih playera, većina pametnih telefona već ima instalirane visokokvalitetne diktafone i aplikacije za snimanje zvuka pa nema potrebe za instalacijom bilo kakve nesigurne kao što je QRecorder, aplikacija za koju je utvrđeno da koristi trojanac AlienBot. Ako baš želite najbolju aplikaciju za snimanje zvuka - nama se sviđa Easy Voice Recorder Pro.

Aplikacije za održavanje uređaja

Iako postoje legitimne aplikacije za čišćenje telefona, postoje i mnoge koje mogu napraviti više štete nego koristi. Neke od njih su Super Clean, Cleanit i Virus Cleane. Vaš telefon već ima aplikaciju za optimizaciju rada i čišćenje sustava koja je ugrađena u sam sistem softvera i ona je sasvim dovoljna za sve što vam treba.

Aplikacije za unaprjeđenje RAM-a

Ne postoji način za povećanje RAM komponente telefona, osim ako proizvođač telefona ne omogući da se interna memorija iskoristi za RAM. Svaka aplikacija koja tvrdi drugačije je definitivno zlonamjeran softver. To uključuje aplikacije poput Memory Safe i Warehouse Storage koje su dokazano štetne.

Antivirusni program Izvor: Niall Wiggan / Panthermedia / Profimedia

Nepoznati antivirusni programi

Antivirusni programi mogu biti korisni, ali platforma Google Play je preplavljena tim aplikacijama. Pri tome svaka od njih tvrdi kako je upravo ona najbolja i najsigurnija te štiti vaš telefon od virusa i zlonamjernog softvera. Držite se legitimnih, poznatih marki antivirusnih programa koje se najčešće i plaćaju, zaključuje AndroidHeadlines.

Aplikacije za sređivanje memorije

Ljudi često na telefonima žele imati tzv. Disc Cleaning aplikacije jer su na to navikli na svojim Windows računalima. Ipak, pametni telefoni nemaju HDD ili SSD kakav imaju računala i nema potrebe za defragmentacijom memorije smartfona.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Najnovije

Mobilnost