Dobivate li čudne SMS poruke 'propuštenog poziva'? | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Dobivate li čudne SMS poruke 'propuštenog poziva'?

Zlonamjerni virus FluBot se širi putem SMS poruka

Virus telefon (2).jpg Izvor: Shutterstock

Ako ste nedavno primali čudne SMS poruke u kojima se spominje propušteni poziv ili govorna pošta, niste sami. Poruke generira zlonamjerni softver pod nazivom FluBot, a širi se SMS-om i može zaraziti nesigurne Android telefone.

FluBot je zlonamjerni softver – poput računalnog virusa – koji se može instalirati na vaš Android uređaj ako kliknete na zlonamjernu vezu u SMS poruci. Ovaj zlonamjerni softver zatim šalje mnoge slične tekstualne poruke drugim osobama s vašeg telefona bez vašeg znanja, potencijalno ih zarazivši.

Ako je instaliran, zlonamjerni softver ima širok pristup i može prikupiti vaš popis kontakata za daljnje širenje kao i pristup vašim osobnim podacima i bankovnim podacima ako ste ga koristili dok ste bili zaraženi. Ako ste zaraženi, trebali biste hitno ukloniti zlonamjerni softver i promijeniti sve svoje lozinke, ali pri tome koristite drugi uređaj koji nije zaražen.

Zlonamjerni softver Flubot počeo se pojavljivati u Australiji nakon što je neko vrijeme kružio Europom. Ako ste dobili SMS s porukom poput “a1bcd2 Govorna pošta: imate 1 novu govornu poštu. Idi na [link]” te ako kliknete na vezu od vas će se tražiti da instalirate aplikaciju, na primjer da preslušate poruku govorne pošte. Ako date dopuštenje za instalaciju tada će se zlonamjerni softver Flubot učitati na vaš telefon. Ako ste upravo primili takvu poruku nemojte otvarati vezu i ostat ćete zaštićeni.

Flubot je sofisticirani zlonamjerni softver jer se širi slanjem SMS poruka na nasumične brojeve mobitela kao i mobilnih brojeva preuzetih s popisa kontakata ugroženog Android uređaja. Svaki put kada to učini, stvara novu, jedinstvenu vezu, što otežava blokiranje na razini mreže. Te se poruke također šalju sa zaraženih uređaja diljem svijeta koji su postali žrtve zlonamjernog softvera.

Virus telefon (1).jpg Izvor: Shutterstock

Da bi vaš mobilni telefon bio ugrožen zlonamjernim softverom Flubot morali biste kliknuti na vezu i posjetiti zlonamjernu web stranicu u SMS-u koji dobijete. Stoga, na pametni telefon instalirajte aplikacije samo iz trgovine Google Play.

Većina popularnih antivirusnih aplikacija za Android telefone otkrit će Flubot kako bi spriječili infekciju kao i očistili trenutno zaraženi uređaj. Neke informacije o tome kako ukloniti Flubot s Android uređaja dostupne su od sigurnosnih istraživača na ESET-u, F-Secureu. Međutim, upute mogu biti vrlo komplicirane. Ako vam to zvuči previše komplicirano, možete odabrati vraćanje na tvorničke postavke telefona čime se briše zlonamjerni softver. Naravno, gubite i sve svoje podatke koji nemaju sigurnosnu kopiju.

Zapamtite, izvođenje "vraćanja" (restore) bilo koje nedavne sigurnosne kopije može vratiti zlonamjerni softver ako je sigurnosna kopija napravljena dok je zlonamjerni softver instaliran, stoga je važno da nakon resetiranja to ne učinite već koristite sigurnosnu kopiju koja je ranije napravljena (prije nego ste dobili SMS poruku i kliknuli na link).

Nakon što uklonite zlonamjerni softver/virus sa svog telefona, preporučujemo promjenu zaporki kao mjeru opreza. Nemojte mijenjati svoje lozinke prije nego što uklonite zlonamjerni softver.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Najnovije

Mobilnost