OPREZ, ONLINE PREVARANTI VREBAJU Dvoje Hrvata ostalo bez više od milijun kuna | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

OPREZ, ONLINE PREVARANTI VREBAJU Dvoje Hrvata ostalo bez više od milijun kuna

450 tisuća kuna je ukradeno putem bitcoina, a 580.000 kuna putem uplate na različite račune

 Izvor: Profimedia

U oba slučaja policija je ustanovila kako se iza online kontakata kriju lažni profili, a za dvoje hrvatskih građana bilo bi bolje da su bili upoznati s raznim internetskim prijevarama. Vishing, phising i smishing možda će vam na prvi pogled izgledati kao smiješni pojmovi, ali iza njih krije se opasna prijevara.

Oba kaznena djela prijevare prijavljena policiji dogodila su se kod građana s otoka Krka, a policija provodi kriminalističko istraživanje te sve potrebne mjere i radnje u cilju otkrivanja počinitelja.

U prvom slučaju riječ je o prijevari kojom je tijekom proteklih mjesec i pol dana oštećena 63-godišnja hrvatska državljanka za oko 450 tisuća kuna. Oštećena je preko društvene mreže ostvarila vezu s muškom osobom iz inozemstva koja je od nje u više navrata tražila novčanu pozajmicu putem bitcoina.

LOGO;PHOTO;ILLUSTRATIONS;ATHENS;GREECE;16;APR;2021;THIS;ILLUSTRATION;BITCOIN;IS;DISPLAYED;A;SMARTPHONE;SCREEN;APRIL;NIKOLAS;KOKOVLIS;NURPHOTO;FIN;99046252 Izvor: Profimedia

Nepoznata osoba Krčanku je dovela u zabludu sa svojim obećanjima o vraćanju duga. Utvrdila je da je riječ o lažnom profilu osobe na društvenoj mreži te je prekinuta komunikacija.

72-godišnjak je oštećen za još veći novčani iznos, za gotovo 580.000 kuna, a vjerovao je u mogućnost brze i velike zarade u kratkom roku. Putem oglasa na internetu komunicirao je tijekom tri i pol mjeseca elektronskom poštom s nepoznatom osobom koja ga je uvjerila da joj novac uplati na različite račune. Naravno, nije dobio nikakvu zaradu niti ima informacije o fizičkim ili pravnim vlasnicima tih bankovnih računa.

cyber;crime;computer;fraud;scam;criminals;internet;cybercrime;hacking;identity;spam;malware;online;activity;hack;phishing;fraudulent;criminal;organised;target;opportunists;theft;NOT_EDITORIAL_ONLY Izvor: Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

U nastavku otkrivamo na koje sve načine kriminalci i prevaranti pokušavaju prevariti naivne te doći do njihovog novca:

Vishing – krađa identiteta pozivom: telefonska prijevara u vas kojoj prevaranti zovu i pokušavaju navesti da otkrijete svoje osobne, financijske ili sigurnosne podatke ili da im uplatite novčana sredstva.

Phising – mrežna krađa identiteta lažnim porukama e-pošte: prevaranti vam šalju lažne poruke e-pošte kojima vas pokušavaju navesti na dijeljenje osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka.

Smishing – krađa identiteta SMS-om: pokušaj je prevaranata da dođu do osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka putem tekstualne poruke.

Najnovije

Mobilnost