NISTE TO NITI ZNALI Korištenjem piratskih sadržaja podupirete kriminal | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

NISTE TO NITI ZNALI Korištenjem piratskih sadržaja podupirete kriminal

I ne samo kriminal nego i trgovinu ljudima i drogom te ugrožavate zdravlje

 Izvor: Screenshot

Europska unija je borbu protiv piratstva i lažne robe stavila u top 10 prioriteta u sljedećem periodu. Ured Europske unije za zaštitu intelektualne svojine - European Union Intellectual Property Office (EUIPO) - pokrenuo je novu kampanju protiv piratskog softvera, ali i lažne robe svih oblika.

Kampanja upozorava sve Europljane da kupovinom piratskog softvera i lažnih proizvoda nesvjesno ili svjesno izlažu svoj i živote drugih ljudi oko sebe zdravstvenom, sigurnosnom ili financijskom riziku.

 Izvor: Screenshot

Istovremeno, na ovaj način korisnici svojim novcem financiraju organizirani kriminal, trgovinu ljudima i trgovinu drogom. Prema podacima EUIPO-a u zoni Europske Unije svake godine prodaje se lažna roba i piratski sadržaj u vrijednosti većoj od 121 milijarde dolara!

Gubitak novca nije jedini razlog zašto bi se takva praksa morala smanjiti koliko je god moguće; važni su i zdravlje i sigurnost korisnika. Ovaj izvještaj i kampanja na pomalo bizaran način izjednačavaju glazbeno i softversko piratstvo s kupovinom lažnih lijekova jer su oni suštinski isti, ali s tom razlikom da izazivaju drugačiji loš efekt - glazbeno piratstvo i financijski i autorski tj. kreativni, a lijekovi ogroman i mnogo ozbiljniji zdravstveni problem.

 Izvor: Screenshot

EUIPO naglašava da se novcem od softverskog i drugog piratstva financiraju kriminalne grupe koje se bave trgovinom ljudima i distribucijom droge. Zbog ovoga EUIPO navodi da je piratstvo ozbiljan problem koji se mora rješavati prioritetno. S tim se slaže i EU - borbu protiv piratstva stavili su u top 10 prioriteta za EU u sljedećem periodu.

Nedavno istraživanje je pokazalo da se do 35% svih konverzacija na društvenim mrežama vodi na temu piratstva, lažne robe i njihove distribucije i nabavke. Korisnici moraju voditi više računa kad kupuju online te provjeriti svaku trgovinu prije obavljana bilo kakve transakcije ili razmjene osobnih podataka.

Korisnici bi u svakom trenutku u web adresi trebali potražiti HTTPS oznaku te provjeriti da li je online plaćanje verificirano tepročitati detaljne opise tj. iskustva prethodnih korisnika koji su kupovali na tim siteovima.

Rizici i štete koji nastaju kršenjem prava intelektualnog vlasništva u Europi
Izvor: Youtube

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Najnovije

Mobilnost