VOICEE: Pametne naočale za gluhe osobe | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

VOICEE: Pametne naočale za gluhe osobe

Autor Krunoslav Ćosić

Domaći startup iz Novske na inovativan način želi pomoći gluhim osobama

 Voicee Pametne naočale za gluhe osobe (7).jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

Voicee naočale u realnom vremenu u titlu na ekranu naočala ispisuju tekst riječi koje su upućene osobi. Na taj će način gluhe osobe i osobe s oštećenim sluhom, bez prevoditelja, moći komunicirati s drugim osobama.

 Voicee Pametne naočale za gluhe osobe (14).jpg Izvor: Indiegogo

Radi se o inovaciji koju su predstavili Josipa i Kristijan Bencek, a može pomoći milijunima osoba širom svijeta. U svijetu je 97 milijuna koji imaju problem sa sluhom. Voicee naočale mase ispod 100 grama na prvi pogled izgledaju kao i klasične naočale, kompatibilne su s dioptrijskim naočalama.

U desnom dijelu naočala nalazi se mali projektor koji u titlu na ekranu naočala ispisuju tekst riječi projicirajući ga na unutarnju stranu desnog stakla naočala. Na taj način gluha osoba može u realnom vremenu znati što joj druga osoba govori. Ugrađena baterija trebala bi omogućiti cjelodnevno korištenje između dva punjenja dok mikrofon podržava poništavanje okolne buke.

VOICEE prototype
Izvor: Youtube

Iako su u startupu Grow razvili potreban softver i naočale su funkcionalne, postoji još prostora za razvoj, čemu će pomoći upravo pokrenuta crowdfoundig kampanju u kojoj na platformi Indiegogo prikupljaju financijska sredstva za razvoj svojih naočala. Postavili su cilj od 25.000 dolara, ali za očekivati je da će prikupiti daleko više novca. U zagrebačkom Z centru, uz članove Hrvatskog saveza za gluhe i nagluhe osobe koji s nestrpljenjem čekaju ovaj proizvod, u dvorani Hall of Game, obilježen je službeni početak kampanje.

 Voicee Pametne naočale za gluhe osobe (8).jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

 Voicee Pametne naočale za gluhe osobe (12).jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

Inovacija iz Novske već je nekoliko puta nagrađena. „Trenutni prototip putem mikrofona prima zvuk koji potom šalje u cloud, a nazad ga vraća u obliku pisanog teksta koji se zatim projicira na staklo naočala. Testirali smo ga na gluhim osobama ali i na brojnim drugim ljudima. Iako se još uvijek susrećemo s nekim poteškoćama kao što su produljenje životnog vijeka baterije i slično, Voicee naočale su spremne za upotrebu“, rekao je Kristijan Bencek, tvorac naočala.

„Moja rođakinja je gluha osoba, cijelog života vrlo teško s njom komuniciramo. Naočale Voicee to će promijeniti“, rekla je Josipa Bencek, a kampanju koja će na Indiegogo trajati 55 dana podržala je i Razvojna agencija SI-MO-RA.

 Voicee Pametne naočale za gluhe osobe (6).jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

“Agencija je putem projekta CROWN održala izbor najboljih poduzetničkih ideja 2021. godine i Voicee su bili pobjednici. Tada su nagrađeni 25 tisuća eura vrijednom marketinškom kampanjom kako bi svoj proizvod plasirali što bolje. Oni su ujedno i jedan od 67 stanara sisačko-moslavačkog Poduzetničkog inkubatora PISMO powered by A1 i pokretači promjena koje gospodarstvo naše županije očekuje. Želimo im puno uspjeha posebice u narednih 55 dana koliko će na Indiegogo paltformi prikupljati novac!”, poručio je direktor SI-MO-RA-e Darjan Vlahov.

 Voicee Pametne naočale za gluhe osobe Bojan Bajgorić Šantić.jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

 Voicee Pametne naočale za gluhe osobe Krunoslav Ćosić.jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

Kampanja je dostupna i na prvoj domaćoj platformi za crowdfounding kampanje - Čini pravu stvar koju podržava A1 Hrvatska i koja služi kao mjesto gdje se povezuju udruge s ambasadorima i donatorima koji im pomažu u prikupljanju sredstava i potrebnih za provođenje aktivnosti. Do danas je platforma okupila 52 udruge, za koje je 98 ambasadora pokrenulo 140 izazova i zajedno su prikupili više od 1,5 milijuna kuna za potrebe udruga i njihovih korisnika.

Naočale bi se na tržištu mogle pojaviti u studenom 2023. godine, a želite li poduprijeti ovaj projekt i među prvima u svijetu kupiti Voicee naočale potrebno je izdvojiti 512 eura (3876 kuna), u što je uključen popust od 21 posto.

 Voicee Pametne naočale za gluhe osobe (Igor Duić).JPG Izvor: A1 Hrvatska

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI