TRŽIŠTE PROCESORA: Otkriveni su svi planovi za Zen 4 | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

TRŽIŠTE PROCESORA: Otkriveni su svi planovi za Zen 4

Autor Smartlife

AMD se ozbiljno bori za prevlast na tržištu procesora

 Ryzen-7-5800X3D-2.jpg Izvor: AMD

Dijeli nas nekoliko mjeseci od AMD-ovog lansiranja Ryzen 7000 procesora. Nove informacije koje su procurile donose novosti ne samo o Zen 4 već i o Zen 5 i Zen 6 arhitekturi. Iako ima puno uzbudljivih stvari koje će nam donijeti Zen 4 izgleda da AMD sprema još veći skok u performansama kada je Zen 5 arhitektura u pitanju, ako je vjerovati ovim informacijama.

Ovu ogromnu količinu informacija donosi YouTube kanal Moore’s Law is Dead citirajući anonimne izvore. Youtuber je govorio o tome što možemo očekivati u pogledu arhitekture predstojećih AMD-ovih Ryzen čipova – uključuje i potrošačke čipove kao i Zen 4C koji je namijenjen podatkovnim centrima.

Za predstojeće AMD Ryzen 7000 procesore se kaže da će zadržati sličnu arhitekturu kao Zen 3 i da će imati istu nadogradnju u pogledu jezgara i brzine takta. Zen 4 će donijeti značajno povećanje instrukcija po ciklusu, u rasponu od 15% do 24%. Očekuje se i porast single-thread operacija od 28% do 37%, možda i više.

 Procurele-informacije-o-Zen-4-Zen-5-i-Zen-6.jpg Izvor: Moore’s Law is Dead

Kao što je spomenuto brzine takta će definitivno biti veće u Zen 4 procesorima u odnosu na sadašnji AMD-ov arsenal. Twitter korisnik Petykemano je nedavno primijetio nešto što se čini kao veoma rani benchmark AMD Ryzen 7 7800X procesora u kojem je dostignuto 5,2 GHz, što predstavlja značajnu nadogradnju u odnosu na prethodnika (Ryzen 5800X može da dostigne 4,7 GHz).

Međutim, čini se da novi Zen 4 zadržava isti broj jezgara kao Ryzen 5800X – 8 jezgara i 16 threadova je primijećeno u benchmarku. Industrijski test modeli su svakako podložni promjenama te se ne treba previše uzdati u primijećeni test. Koji je u međuvremenu nestao!

Zen 4 će, navodi se, duplirati količinu L2 keš memorije dok će L3 ostati ista kao na Zen 3. Novi AMD-ovi procesori će konačno dobiti podršku za PCIe 5.0. DDR5 i LPDDR5, što će ukloniti prednost koju, po ovom pitanju, imaju Intel Alder Lake procesori ove godine. Loša vijest je da će iz nekog, nama potpuno neshvatljivog razloga, podrška za DDR4 memoriju biti nedostupna.

Očekuje se da će Ryzen 7000 Raphael procesori stići u drugoj polovini ove godine dok će se Dragon Range i Phoenix, namijenjeni laptopima, moći pronaći u prijenosnim računalima početkom 2023. godine. EPYC Genoa i Threadripper Storm Peak će biti predstavljeni u posljednjem kvartalu 2022. odnosno u prvoj polovini 2023. godine.

Nakon Zen 4 AMD će lansirati procesore izrađene u 5 nm namijenjene podatkovnim centrima. Očekuje se da će AMD Bergamo doći sa 128 jezgara izrađenih u Zen 4C arhitekturi. Očekivani broj threadova je 256.

Kako navodi Moore’s Law is Dead anonimni izvori se slažu da ćemo samo 11 do 15 mjeseci nakon lansiranja Zen 4 imati priliku vidjeti Zen 5. Iako je to kratak rok, tvrdi se da će ovo biti veliki skok u performansama, usporediv s lansiranjem čipova Zen 2.

 Procurele-informacije-o-Zen-4-Zen-5-i-Zen-6-2.jpg Izvor: Moore’s Law is Dead

Zen 5 će doživjeti potpuni redizajn arhitekture koji će rezultirati ogromnim unaprjeđenjem kada su instrukcije po ciklusu u pitanju, većim čak i od prelaska sa Zen 3 na Zen 4. U drugu ruku, brzina takta se neće mnogo promijeniti, ali se očekuju druge promjene. Kako se navodi, procesori Zen 5 će biti izrađeni na TSMC N3 ili N4P procesnom čvoru.

Prvi u Zen 5 liniji proizvoda može stići EPYC Turin u drugoj polovini 2023. godine. Proizvodi namijenjeni široj upotrebi se neće pojaviti neko vrijeme. Očekivani period je kraj 2024. godine za desktop odnosno početak 2025. godina za laptop računala.

Što se tiče AMD Zen 6 procesora - daleko smo vremenski. Navedene specifikacije obećavaju veće brzine takta, više jezgri i novi cache dizajn, između ostalog.

Naravno, sve ovo treba uzeti sa zdravom dozom skepticizma. Iako je Moore’s Law is Dead već imao neka predviđanja koja su se obistinila, ništa nije sigurno dok ne bude i službeno. Ovo je pogotovo točno za proizvode koju su nekoliko godina udaljeni od pojave na tržištu kao što su navodni Zen 5 i Zen 6. Čak i da su navodi točni svašta se može dogoditi i AMD može toliko toga promijeniti.

AMD ZEN 4 to ZEN 6 Leak
Izvor: Youtube

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI