I na iPhone 14 konačno dolazi jedna korisna opcija | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

I na iPhone 14 konačno dolazi jedna korisna opcija

Autor Smartlife

Appleovi korisnici na opciju čekaju već 7 godina

 Samsung Always on display 1.jpg Izvor: Samsung

Always on display (AOD) funkcionalnost je koju korisnici Android pametnih telefona poznaju već dugi niz godina. Korisna funkcija omogućuje informacije na zaključanom ekranu, što automatski smanjuje i potrošnju energije jer se prilikom pojave informacija ne koristi osvjetljenje cijelog ekrana.

Samo zato što Android uređaji imaju neku funkciju, bez obzira na to koliko bi ona mogla biti korisna, nećete je vidjeti na iPhone telefonima sve dok se ne uklapa u viziju kompanije. Apple teži tome da nove funkcije donosi na svoje telefone pod vlastitim uvjetima.

To je slučaj i s funkcijom Always On Display. Android uređaji imaju ovu funkciju već jako dugo – Samsung ju je prvi predstavio na svojim Galaxy S7 telefonima davne 2016. godine. Sada se očekuje da ju novi iPhone 14 modeli dobiju kada budu lansirani krajem trećeg kvartala ove godine.

 Samsung Always on display 2.jpg Izvor: Samsung

Kako prenosi Bloomberg, Apple će s iOS 16 verzijom postaviti temelje za Always On Display koji će biti predstavljen zajedno s iPhone 14 modelima. Kompanija će predstaviti iOS 16 na predstojećem WWDC događaju, a u izvještaju se spominje da bi uslijed hardverskih ograničenja ova AOD funkcija mogla biti ekskluzivna samo za najbolje iPhone 14 telefone odnosno iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max.

Apple će navodno koristiti LTPO tehnologiju u svojim ekranima, koja se trenutno koristi u Appleovim pametnim satovima, kako bi smanjio brzinu osvježavanja na samo 1 Hz. Ovo će, kada se kombinira s OLED panelom, omogućiti korisnicima iPhone 14 Pro modela pregled osnovnih informacija kao što su vrijeme, datum i obavještenja, bez potrebe za uključivanjem ekrana. Također se očekuje da ova implementacija AOD funkcije bude i energetski efikasna.

O AOD funkciji su kružile glasine i prošle godine, ali se, na žalost kupaca, nisu ostvarile. Kad god Apple odluči implementirati AOD na svoje telefone sigurno je samo da su "debelo" zakasnili na zabavu jer je prošlo već 7 godina od kako Samsungovi korisnici uživaju u ovoj funkciji, pa čak i oni s jeftinijim uređajima.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI