Nakon pametnih telefona sljedeći na redu mogli bi biti laptopi | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Nakon pametnih telefona sljedeći na redu mogli bi biti laptopi

Autor Smartlife

Punjač USB Type-C snage 240 vati mogao bi uskoro biti univerzalan za svaki laptop

 Huawei-MateBook-D14-test-kako-radi-cena-740-evra-9- Izvor: Marko Čavić

Ako EU komisija ima pravo od proizvođača mobilnih telefona i mobilnih uređaja tražiti da svi imaju isti - univerzalni - punjač, zašto bi s laptop računalima bilo drugačije?

Bude li USB Type-C zaista mogao isporučiti 240 vati kroz svoje žice to bi moglo značiti ne samo što će se gaming i sva druga laptop računala uskoro napajati istim punjačem nego i da će i teški punjači moćnijih računala konačno postati dio prošlosti. Svatko tko ima gaming računalo zna da je ionako težak laptop drastično teži s punjačem.

 Laptop punjač Izvor: Shutterstock

Spomenutih 240 W je više nego dovoljno za isporuku dovoljne snage i za najzahtjevnije gaming zvijeri, a nove USB Type-C 2.1 specifikacije spominju nešto upravo takvo. Do sada smo preko ovog tipa veze imali 20 V na 5A, što znači da je maksimum bio oko 100 vati. Uskoro bismo trebalo dobiti značajno unaprjeđenje - 48 volti na 5 ampera.

To će povećati snagu kroz kabel na oko 240 vati što znači da bi se kroz gotovo univerzalan kabel mogao napajati bilo koji laptop, uključujući i najjače modele čak i kad su oni pod punim opterećenjem.

 laptop-6 Izvor: Mondo

Naravno, govorimo o opcijskom poboljšanju USB Type-C kabela te proizvođače trenutno nitko ne obavezuje da koriste novi Extended Power Range (EPR) tip kabela umjesto Standard Power Range (SPR), koji je danas svuda u upotrebi.

Prema dosadašnjem iskustvu, proći će još neko vrijeme dok EPR tip kabela ne zamijeni SPR, čak i onda kad EPR bude široko prihvaćen jer nije potrebna svim laptop računalima tolika snaga. Ipak, u izvjesno vrijeme jasno je da će EPR postati standard, čak i ako EK (Europska komisija) ne odluči krenuti putem odluke za mobilne uređaje.

 Huawei punjac Izvor: Europska komisija

Ono što je zgodno u cijeloj ovoj priči je još nešto - kad bi laptop računala zaista prešla na punjače putem nekog od USB Type-C kabela to bi u najvećem broju slučajeva riješilo i punjač za mobilni telefon jer gotovo svi moderni Android telefoni koriste taj tip punjača.

Također, ovakvi punjači su obično i brzi punjači koji bi i telefon mogli napuniti brzo, a ne bi bilo potrebe za kupovinom dva punjača. Automatski to smanjuje masu torbe koju bismo nosili, olakšava punjenje dva uređaja i smanjuje količinu elektronskog otpada.

Proizvođači koji inače proizvode pametne telefone i računala, a ima ih već dosta - Honor, Huawei, Xiaomi, Realme… - već koriste ovaj princip i to funkcionira vrlo dobro, u što smo se uvjerili i u praksi. I svi su zadovoljni, osim kompanije Apple, naravno...

 HONOR-MagicBook-15-2 Izvor: Marko Čavić

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI