JAČI OD ČELIKA, LAKŠI OD ALUMINIJA: Carbon 1 MK II | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

JAČI OD ČELIKA, LAKŠI OD ALUMINIJA: Carbon 1 MK II

Autor Krunoslav Ćosić

Prvi smartphone na svijetu od karbonskih vlakana Carbon 1 MK II je za 30 posto lakši nego drugi konvencionalni pametni telefoni

  Izvor: Carbon

Carbon odnosno ugljična vlakna koriste se u specifičnim industrijama poput zrakoplovne, ali i u skupocjenim automobilima kod kojih je cilj postići što manju masu (omjer čvrstoće i mase) te u automobilima namijenjenima za utrke. Isti cilj ima i novi pametni telefon Carbon 1 MK II koji u nazivu zvuči kao da se radi o nekom modelu automobila, u drugoj generaciji (MK II).

Ugljična vlakna su jača od čelika, ali lakša od aluminija pa pravokutni monocoque dizajn donosi masu od samo 125 grama. U današnje vrijeme pametni telefoni sve češće imaju masu veću od 200 grama, a dodate li tome još i zaštitnu masku masa se primjetno osjeti u rukama. Debljina telefona je samo 6,3 milimetara.

  Izvor: Carbon

Pri izradi se pazilo i na održivost pa Carbon ima samo 5 posto plastike dok se ugljik koristi u kombinaciji s kompozitnim vlaknima. Ovaj novi hibridni materijal naziva se HyRECM (Hybrid Radio Enable Composite Material).

Pri razvoju je trebalo riješiti problem elektromagnetske vodljivosti ugljičnih vlakana koja blokiraju radio signal te formiraju Faradayev kavez koji ne dopušta prolaz signala. Zbog toga dolazi do širenja signala oko kućišta, s vanjske strane. Nakon četiri godine istraživanja Carbon Mobile je uspio riješiti taj problem i tako je nastao HyRECM odnosno hibridni kompozitni materijal koji omogućuje prolazak radijskog signala.

  Izvor: Carbon

Pametni telefoni s plastikom koja se ne može reciklirati i metalima koje je teško reciklirati koriste se u većem broju današnjih pametnih telefona te sudjeluju u stvaranju 50 milijuna tona e-otpada svake godine u svijetu. Svaki Carbon Mobile uređaj može se rastaviti te se kao sirovina može ponovno upotrijebiti, čime se isti materijal ponovo iskorištava.

  Izvor: Carbon

Carbon 1 MK II iznad AMOLED fullHD ekrana od 6 inča koristi Corning Gorilla Glass 7 staklo debljine 0,4 milimetra; to je najtanje i najjače staklo koje je Corning proizveo. Telefon pokreće čipset MediaTek Helio P90 uparen s 8 GB radne memorije i 256 GB interne. Od mogućnosti spomenimo stražnju dvostruku kameru od 16 megapiksela i selfie od 20 megapiksela.

  Izvor: Carbon

Operativni sustav je Android 10, ali će biti nadogradiv na Android 11, a proizvođač jamči i daljnje nadogradnje operativnog sustava te stalna sigurnosna ažuriranja. Ugrađena baterija ima kapacitet od 3000 mAh.

4G smartphone Carbon razvijen je u Njemačkoj, a može se od sredine ožujka 2021. kupiti u odabranim specijaliziranim trgovinama po cijeni od 799 eura, a u pakiranju ćete dobiti USB-C kabel (bez strujnog adaptera).