Hrvatski robot prevozi teret do jedne tone, a prepoznaje prepreke i ljude | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Hrvatski robot prevozi teret do jedne tone, a prepoznaje prepreke i ljude

Autor Krunoslav Ćosić

Ne samo što robot prepoznaje prepreke i ljude nego ih i samostalno izbjegava prebacujući teret unutar proizvodnog pogona

  Izvor: A1 Hrvatska

Autonomni robot rezultat je osječko-zagrebačkog startupa Gideon Brothers. Udružili su se s A1 Hrvatska te razvili i u frekvencijskom području od 3,5 GHz testirali logističkog robota na 5G mreži. To je novi iskorak prema Industriji 4.0.

Roboti će, zahvaljujući prednostima gigabitne 5G mreže (visoki kapacitet, pouzdanosti i iznimno niska latencija od svega nekoliko milisekundi), koordinirano i autonomno upravljati modernim skladištima i industrijskim pogonima. Doprinijet će to optimizaciji poslovnih procesa te sigurnosti radnika i druge opreme.

  Izvor: A1 Hrvatska

Pojavom autonomnih mobilnih robota pokrenuta je nova faza reorganizacije procesa u industriji. Josip Ćesić, voditelj razvoja autonomnih tehnologija i suosnivač Gideon Brothersa objasnio je da će primjenom 5G tehnologije roboti moći u potpunosti ispuniti svoj potencijal. Međusobnim povezivanjem, planiranjem i koordinacijom bit će dinamičniji i fleksibilniji:

„Naši se autonomni mobilni roboti zasnivaju na korištenju tehnologije umjetne inteligencije i 3D-vizualne percepcije koje, zajednički omogućuju robotima da budu svjesni svoje okoline, ljudi, prepreka i drugih strojeva. Uz to, samostalno navigiraju po često nestrukturiranim okruženjima i adekvatno reagiraju na promjene u okolini, unutar skladišta i tvornica, ali i na otvorenom prostoru“.

  Izvor: A1 Hrvatska

Prema vodećoj svjetskoj logističkoj kompaniji DHL-u, primjenom IoT tehnologija otvorit će se 1,65 bilijuna eura prilika u toj industriji na globalnoj razini. Upravo primjenu 5G mreže naglašavaju kao ključnu za obradu velike količine podataka, njihovu pravovremenu analitiku uz primjenu umjetne inteligencije. Uz primjenu autonomnih vozila, za krajnje korisnike to će značiti praćenje pošiljke u realnom vremenu te brzu i pouzdanu dostavu.

Gideon Brothers robot na A1 5G mreži
Izvor: Youtube

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI