BLOKIRANJE IP ADRESA Pojavili su se problemi za korisnike Netflixa | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

BLOKIRANJE IP ADRESA Pojavili su se problemi za korisnike Netflixa

Žele spriječiti korištenje VPN-a da bi se pristupilo sadržaju koji je zaključan u vašoj regiji

 Izvor: Netflix

Netflix je počeo blokirati određene IP adrese. Međutim, blokirani su i korisnici koji ne koriste VPN ili proxy servere.

Netflix, servis za streaming, ima različite sadržaj u ovisnosti od regije do regije. Imat ćete najbolji katalog ukoliko se nalazite u SAD-u dok je ponuda u pojedinim europskim zemljama ipak ograničena. Korisnici se koriste korištenjem VPN servisa i predstavljanjem svoje adrese na drugoj lokaciji kako bi dobili pristup sadržaju koji je zaključan u njihovoj matičnoj zemlji.

Pojedini VPN prižatelji imaju takozvane Netflix pakete koji vam omogućuju jednostavno podešavanje i odabir prema regiji i sadržaju. Netflix se čak ne vezuje za račun, pa čak ako ste i američki građanin i Netfix je tamo otvoren, ako dođete u Europu, imat ćete pristup sadržaju zemlje u kojoj se nalazite.

Još 2014. godine Netflix je krenuo u borbu protiv VPN i proxy servera i počeo s blokiranjem VPN pružatelja nakon nekoliko žalbi od strane vlasnika autorskih prava. Korisnici i VPN servisi su pronalazili načine kako zaobići Netflix restrikcije. 2016. godine PayPal se udružio s Netflix platformom i prestao s podržavanje uplata vezanim za određene VPN pružatelje. Od tada se priča nastavlja, s natezanjem na obje strane.

Nedavno je srušena shema jeftinih Netflix računa i Spotify pretplata kako bi se spriječilo dijeljenje računa među korisnicima, kada je američka policija otkrila shemu AccountBot sistema koji je ilegalnim radnjama nabavljao i preprodavao premium račune streaming servisa.

account;app;application;background;ban;banned;block;blocked;business;closeup;concept;data;device;digital;display;displayed;editorial;firewall;global;illustrative;information;internet;mobile;movie;multimedia;netflix;network;notification;online;privacy;problem;protection;screen;security;series;service;smartphone;stop;suspended;tech;technology;video;vpn;web;website;wireless Izvor: - / Stock Budget / Profimedia

Jedan od načina na koji se VPN pružatelji bore protiv Netflixovih zabrana i ograničenja je korištenje rezidencijalnih adresa korisnika za rutiranje prometa. Netflixov sustav ove adrese vidi kao normalne korisnike i dozvoljava promet tako da većina korisnika van SAD-a može zaobići zabranu. Što je najgore, ova metoda se koristi već neko vrijeme i uopće nije novost jer je funkcionirala besprijekorno.

Međutim, Netflix je nedavno počeo blokirati rezidencijalne IP adrese koje su povezane s određenim VPN pružateljima. Ovo je postalo problematično jer internet pružatelji uslijed nedostatka IPv4 adresa dijele adrese među korisnicima pa se događalo da se blokiraju IP adrese korisnika koji nikada nisu koristili VPN ili proxy.

Stranger Things 4 | Sneak Peek | Netflix
Izvor: Youtube

Ukoliko dobijete poruku da koristite “unblocker” ili proxy, a ne koristite ih, Netflix vas neće odblokirati pa je potrebno obratiti se svojem internetskom pružatelju koji će vam dodijeliti novu IP adresu i tako riješiti problem s Netflix platformom.

I dok je potpuno legitimno pravo Netflix platforme da sprječava korištenje VPN servisa, blokiranje blokova IP adresa ne djeluje kao dobro rješenje da se “istjeruje pravda”. Kada otvorite Netflix račun pristajete na uvjete korištenja u kojima se eksplicitno kaže što se može, a što ne i teško da možete biti u pravu ukoliko vas Netflix blokira pa je za sad jedino pravo rješenje obratiti se svom internet provideru.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Najnovije

Mobilnost