UKUPNO IH JE 1154 Doživite UNESCO-vu baštinu kroz mobilne aplikacije | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

UKUPNO IH JE 1154 Doživite UNESCO-vu baštinu kroz mobilne aplikacije

Dio svjetske baštine možete doživjeti i kroz mobilne aplikacije dostupne u trgovinama

 Izvor: Nico Tondini / robertharding / Profimedia

Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) specijalizirana je UN-ova organizacija utemeljena 1945. godine, a sastoji se od 194 države članice.

Zemlja s najvećim brojem mjesta UNESCO-ve svjetske baštine je Italija. Nakon što je UNESCO-ov godišnji odbor najavio nova mjesta, zemlja se sada može pohvaliti s 58 lokacija svjetske baštine. U Italiji dakle postoji 58 lokacija od ukupno 1154 koliko ih je ukupno u cijelom svijetu odnosno u 167 zemalja. 27 zemalja nema niti jedno zaštićeno mjesto.

Venecija
Venecija
Izvor: Neil Emmerson / robertharding / Profimedia

Novi dodaci u Italiji su trijemovi ili zaštićene šetnice Bologne, ciklusi freski iz 14. stoljeća u Padovi kao i Montecatini Terme u Toskani, što je dio naziva "Velika europska lječilišta" koji se protežu kroz sedam zemalja.

Na listi slijedi Kina s ukupno 56 mjesta svjetske baštine, a dobila je jednu novu lokaciju - Emporium of the World iz doba Song-Yuan u Quanzhou. S 51 lokacijom svjetske baštine, Njemačka je sada na trećem mjestu ispred Španjolske i Francuske s po 49 lokacija, nakon što je na UNESCO-vu listu uvršetno pet novih mjesta.

Kolonija povijesnih umjetnika Mathildenhöhe u Darmstadtu, židovska mjesta u Speyeru, Wormsu i Mainzu te donjonjemački limes Rimskog Carstva (podijeljen s Nizozemskom) i dunavski limes (podijeljen s Austrijom i Slovačkoj).

Veliki kanjon
Veliki kanjon
Izvor: Shutterstock

SAD su u 2021. ostale na 24. mjestu tako da su napustile prvih 10. Navedena mjesta uključuju Veliki kanjon, Nacionalni park Yellowstone, Taos Pueblo i Dvoranu neovisnosti Philadelphije. Ujedinjeno Kraljevstvo dodalo je dvije lokacije - krajolik sjeverozapadnog Walesa i Bath u sastavu lječilišnih gradova Europe - ali je i jedno mjesto izgubljeno. Pomorski trgovački grad u Liverpoolu izbrisan je s popisa zbog novogradnje na zaštićenom području.

Hrvatska ima 10 lokacija koje su pod zaštitom UN-ove organizacije. Dubrovnik (stari grad) je na listi od 1979. godine kao i Povijesni kompleks Splita te Dioklecijanova palača, a iste su godine uvrštena i Plitvička jezera. 1997. godine na listu dolaze kompleks Eufrazijeve bazilike u povijesnom središtu Poreča i Povijesni grad Trogir.

Dubrovnik, stari grad
Dubrovnik, stari grad
Izvor: Shutterstock

U 2000. godini uvrštena je Katedrala Svetog Jakova u Šibeniku izgrađena između 1431. i 1535. godine. Slijedi Starogradsko polje na Hvar (2008. godine) pa Stećci (srednjovjekovni nadgrobni spomenici), Mletački sustav obrambenih utvrda iz 16 i 17. stoljeća te iskonske i drevne bukove šume Karpata i drugih regija Europe (Nacionalni park Paklenica, Hajdučki i Rožanski kukovi te Nacionalni park Sjeverni Velebit).

World Heritage
World Heritage
Izvor: Google

Detaljnije o svim mjestima zaštićene baštine možete otkriti kroz mobilnu aplikaciju World Heritage. Aplikacija je spojena s Booking.com tako da direktno kroz nju možete odabrati određeno mjesto i posjetiti ga. U aplikaciji su sortirana mjesta prema udaljenosti od lokacije na kojoj živite, a aplikacija je dostupna na engleskom i francuskom jeziku.ć

World Heritage Sites
World Heritage Sites
Izvor: Google

World Heritage Sites je druga mobilna aplikacija koja donosi lokalno vrijeme svih lokacija na listi, relevantne članke o mjestima, zgodne informacije te što obavezno morate napraviti kad dođete do određenog mjesta. Donosi i tisuće fotografija kroz koje možete doživjeti sva UNESCO-va mjesta. Omogućuje i stvaranje vlastite liste mjesta koja želite posjetiti ili pak dodatno istražiti iz svojeg doma.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Najnovije

Mobilnost