BILO JE TO PRIJE 184 GODINE Samuel Morse napravio je prve uspješne pokuse | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

BILO JE TO PRIJE 184 GODINE Samuel Morse napravio je prve uspješne pokuse

6. siječnja 1838. obavljeni su pokusi s električnim telegrafom

Morseov kod (3).jpg Izvor: Sunny Celeste / Alamy / Alamy / Profimedia

Izumitelj Samuel Morse proveo je prije 184 godine prve uspješne eksperimente s električnim telegrafom. Stara gravura Morseove predajne (transmitting) ploče potječe iz viktorijanskog doba, a nalazi se u knjizi iz 1890-ih o otkrićima i izumima tijekom 1800-ih.

Morseov kod je metoda koja se koristi u telekomunikacijama za kodiranje znakova teksta kao standardiziranih sekvenci dvaju različitih trajanja signala nazvanih točkice i crtice (dit i dah). Morseov kod je dobio ime po Amerikancu Samuelu Morseu, jednom od izumitelja telegrafa.

Morseov kod (1).jpg Izvor: M&N / Alamy / Alamy / Profimedia

Prvi put je korišten 1840-ih. Međunarodni Morseov kod (ili Kontinentalni Morseov kod) iz 1865. kodira 26 slova abecede, jedno nelatinično slovo, brojeve i mali skup interpunkcijskih i proceduralnih signala (prosigns). Trajanje dita je osnovna jedinica mjerenja vremena u prijenosu Morseovog koda. Trajanje jednog daha je tri puta veće od dužine dita.

Razdoblje odsutnosti signala (razmak) razdvaja slova i riječi. Morseov kod se može poslati u obliku zvučnih valova ili vidljive svjetlosti. Prijenosna ploča sa svojim perforacijama omogućila je brže slanje elektroničkih poruka.

Morseov kod (2).jpg Izvor: Historical image collection by Bildagentur-online / Alamy / Alamy / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Najnovije

Mobilnost