12. generacija Intel procesora ima jedan veliki problem | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

12. generacija Intel procesora ima jedan veliki problem

Autor Smartlife

S novom generacijom promijenile su se mnoge stvari kada je arhitektura u pitanju

 Blu-ray disk diskovi (1).jpg Izvor: Pixabay

Posjedujete veliku kolekciju Blu-ray filmova, ali je došlo vreme da zamijenite vaše računalo ili HTPC koji koristite kada želite pogledati neke popularne klasike devete umjetnosti. Kupite novu matičnu ploču, novi Intel procesor 12. generacije, DDR5 memoriju, NVMe SSD i odjednom sve “leti”... Dok ne probate pustiti neki Blu-ray disk. Tu će vas dočekati neprijatno iznenađenje.

Iz nove generacije Intelovih procesora izbačena je podrška za SGX odnosno Software Guard Extension koja je potrebna za reprodukciju Blu-ray diskova. Naime, Blu-ray diskovi imaju čuvenu DRM zaštitu, koja sprječava njihovu piratizaciju.

 Blu-ray disk diskovi (2).jpg Izvor: Sam Oaksey / Alamy / Alamy / Profimedia

Sprječavanje piratizacije zaštićenog sadržaja se obavlja korištenjem nekoliko sigurnosnih mehanizama. Neki od njih obavljaju provjeru fajlova dok se ne koriste, neki brinu o pristupu fajlova u tranzitnom procesu, SGX je sigurnosni mehanizam koji sprječava da se podaci koriste direktno iz memorije poput video stream koji se reproducira.

Zbog toga je SGX esencijalni dio koji DRM zahtijeva kako bi se obavljala reprodukcija Blu-ray sadržaja, posebno za UHD Blu-ra, koji pored SXG zahtjeva i HDCP 2.2 i AACS 2.0 zaštitu. S druge strane, korisnici koji ne posjeduju Blu-ray drive ne moraju brinuti oko izbacivanja SXG komponente iz procesora jer ovo ni na koji drugi način neće utjecati na svakodnevni rad.

 Blu-ray disk diskovi (1).jpg Izvor: Pixabay

Zbog čega je Intel izbacio SGX?

Jedan od razloga uklanjanja ove zaštite iz arhitekture procesora je činjenica što je veliki broj malwarea u prošlosti koristio nedostatke u SGX implementaciji za hakiranje računala koji imaju procesore koji podržavaju ovu sigurnosnu PC ekstenziju.

Intel je tiho izbacio SGX i iz svoje 11. generacije procesora, ne naglašavajući to nigdje u svojim specifikacijama, prije svega zbog problema koje mogu prouzrokovati malwarenapadi. Ukoliko posjedujete Blu-ray drive i veliku kolekciju filmova, serija i koncerata topla je preporuka da za vaše novo računalo nabavite Intel CPU od 7. do 10. generacije ili bilo koji AMD procesor kako biste i dalje mogli gledati sadržaj koji ste godinama skupljali.

 Blu-ray disk diskovi (3).jpg Izvor: Jeppe Gustafsson / Alamy / Alamy / Profimedia

Izbjegavajte Windows 11

Jedan od čuvenih proizvođača softvera za obradu i reprodukciju video materijala, Cyberlink, preporučuje izbjegavanje Windowsa 11 i ostanak na Windows 10 OS-u za reprodukciju Blu-ray diskova kako biste izbjegli veliki broj potencijalnih problema s driverima.

Blu-ray As Fast As Possible
Izvor: Youtube

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI