VRAĆAMO SE U 1983. GODINU Predstavljena je Lisa | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

VRAĆAMO SE U 1983. GODINU Predstavljena je Lisa

Autor Davor Dakić

19. siječnja 1983. godine Apple je tržištu ponudio računalo Lisa

 Apple Lisa (1).jpg Izvor: AuctionTeamBreker / BNPS / Profimedia

Osobno računalo Apple Lisa bilo je jedno od prvih osobnih računala s grafičkim korisničkim sučeljem uz koje se koristio računalni miš. Proizvod je predstavljen na godišnjoj skupštini dioničara Applea, a uz Lisu predstavljen je još jedan proizvod koji će odigrati bitnu ulogu u budućnosti.

Uz Lisu, računalo bazirano na GUI-ju i preteču Macintosha, Apple je najavio i Apple IIe, nastavak prethodne izuzetno uspješne linije računala Apple II.

 Apple Lisa (4).jpg Izvor: AuctionTeamBreker / BNPS / Profimedia

 Apple Lisa (3).jpg Izvor: Auction Team Breker / BNPS / Profimedia

Lisa je u to vrijeme predstavljala novu paradigmu, iako to nije bio prvi proizvod koji je koristio sučelje kojim se upravlja mišem. Appleova Lisa tada je koštala 9995 USD, što bi danas bilo vjerojatno oko 25.000 USD, imala je procesor na 5 MHz, a postojali su problemi s diskom.

Ipak, Lisa je i uz nedostatke privukla pozornost zahvaljujući sučelju s ikonama i padajućim izbornicima, a prozori su se mogli preklapati. Računalo je pokrenulo novi način interakcije između korisnika i osobnih računala. Više nije za sve trebalo tipkati tekst kako bi se pokrenule naredbe.

Inače, razvoj računala Lisa počeo je pod vodstvom Stevea Jobsa, ali je kasnije izbačen iz projekta. Steve se zatim bacio na drugi projekt kako bi osmislio jeftinije računalo. Novo računalo Macintosh je na kraju pobijedilo jer je Lisa bila preskupa za ono što je nudila. Ime Lisa nosi i Jobsova kćerka.

 Apple Lisa (2).jpg Izvor: Sunset Box / Allpix Press / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI