WEB STRANICE: Na kojem su jeziku najčešće | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

WEB STRANICE: Na kojem su jeziku najčešće

Autor Igor Martić

Engleski jezik je univerzalni jezik interneta što se tiče zastupljenosti u svijetu

 Internet svijet zemlja.jpg Izvor: Pixabay

Jezik koji povezuje ljude iz cijelog svijeta je engleski. Prema procjenama W3Techsa, 63,7 posto svih web stranica koristi engleski kao jezik sadržaja. I dok je engleski zapravo najbolji izbor ako želite maksimizirati svoju potencijalnu publiku na mreži, on se ne govori ni približno tako univerzalno kao što bi se moglo misliti.

Internet World Stats procjenjuje da otprilike 1,5 milijardi ljudi govori engleski, od čega su 1,2 milijarde korisnika interneta. To je ekvivalentno 25,9 posto svjetskih korisnika interneta, što znači da gotovo 3 od 4 korisnika ne može razumjeti više od 60 posto svih web stranica, barem bez alata za prevođenje.

Neki jezici, poput kineskog, španjolskog i arapskog, nedovoljno su zastupljeni na internetu dok drugi, poput engleskog i ruskog, imaju veći otisak na internetu nego u stvarnom svijetu.

 Web stranice surfanje internet.jpg Izvor: Pixabay

19,4 posto web stranica u svijetu je na kineskom jeziku, što je samo 1,3 posto korisnika interneta u svijetu. Španjolski jezik se koristi na 7,9 posto web stranica u svijetu (3,6 posto korisnika interneta), a ruski jezik može se pronaći na 6,8 posto web stranica u cijelom svijetu (to je samo 2,5 posto korisnika interneta).

Njemački jezik je zastupljen 2 posto (također, i 2 posto korisnika interneta poznaje taj jezik) dok je francuski u nešto boljem položaju – 2,5 posto webova je na tom jeziku, a koristi za 3,3 posto populacije koja pristupa internetu u svijetu.

 Surfanje internet laptop.jpg Izvor: ANTONI SHKRABA, Pexels

Najčešći jezici u svijetu

Kada je riječ o deset najzastupljenijih svjetskih jezika, brojke se uvelike razlikuju između izvora. Prema Ethnologueu, kineski (i sve njegove varijante kao što su mandarinski i Wu) je daleko najgovorniji jezik diljem svijeta s 1,31 milijardom govornika.

To je otprilike 16 posto svjetske populacije. Doista, postoji između 7 i 13 glavnih regionalnih skupina kineskog jezika, a mandarinski se najviše govori (898 milijuna govornika).

Široko korišten u Južnoj Americi i Španjolskoj, španjolski je drugi najrašireniji jezik na planeti s ukupno 460 milijuna govornika prema Ethnologueu. Engleski ima 379 milijuna govornika, hindi 341 milijun dok arapski ima 319 milijuna. Potonji uključuje 19 različitih varijanti, od kojih se najviše govori egipatski arapski (64,5 milijuna govornika), a slijedi ga alžirski arapski (29,3 milijuna govornika).

Slijede bengalski (228 milijuna), portugalski (221 milijun), ruski (154 milijuna), japanski (128 milijuna) te lahndski jezik (119 milijuna) koji se govori u Indiji, Pakistanu, Afganistanu i Ukrajini.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI