Tehničke mogućnosti i primjena 5G tehnologije | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Tehničke mogućnosti i primjena 5G tehnologije

Autor Krunoslav Ćosić

Završio je treći HAKOM-ov 5G dan, a cilj je bio prezentirati 5G mobilne mreže

 5G poziv Izvor: - / Wavebreak / Profimedia

5G tehnologija otvorit će vrata boljim tehnološkim rješenjima čime bi se trebale stvoriti mogućnosti za brži gospodarski i društveni razvoj Republike Hrvatske, zaključak je održanog 5G dana, u organizaciji HAKOM-a.

Konferencija je u Zagrebu okupila telekom operatore te dionike čije su aktivnosti usmjerene na razvoj i primjenu tehnologije. S sklopu konferencije su proizvođači opreme, predstavnici industrije i operatori predstavili svoje proizvode i usluge vezane uz 5G.

Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća HAKOM-a, otvorio je konferenciju, a zanimljiva i korisna izlaganja održali su predstavnici Visokog učilišta Algebra, poliklinike Sinteza, Rimac Technology, EOLO S.p.A. i Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER-a).

Uvodnu prezentaciju na temu ˝5G - katalizator nove generacije naprednih elektroenergetskih mreža – Neural Grid˝ održao je dr. sc. Srđan Skok, izvanredni profesor s Visokog učilišta Algebra. Skok je govorio o elektroenergetici i mogućnostima primjene 5G tehnologije u tom sektoru koji bilježi nedovoljna ulaganja u infrastrukturu, uz preopterećenost aplikacija vrlo velikom količinom informacija.

Kao najvažnije mogućnosti 5G tehnologije istaknuo je dvosmjernu komunikaciju između senzora u elektroenergetskoj mreži i nadređenog centra u stvarnom vremenu te nove mogućnosti nadzora i upravljanja, u koje će se moći uključiti i potrošači koji su do sada bili pasivni promatrači.

 Medicina doktor pametni telefon.jpg Izvor: Martin Broz / Panthermedia / Profimedia

O trendovima koji se događaju u zdravstvu, napretku telemedicine, nanotehnologiji, ali i primjeni čipova koji bi poboljšavali razne funkcije poput vida, sluha i pamćenja govorio je Ognjen Bagatin, suvlasnik i direktor poliklinike Sinteza.

5G u zdravstvu omogućit će značajno brži prijenos podataka, velike inovacije, povezivanje različitih medicinskih uređaja, operacije na daljinu, napredak u području genskog testiranja i farmakogenomike, dijagnostiku i bolje ishode liječenja. Razvijaju se novi 3D printeri koji će se koristiti kod transplantacija i izrade novih krvnih žila. Uz primjenu 5G tehnologije zdravstvo će biti puno preciznije i dostupnije, naglasio je Bagatin.

Kojim se aktivnostima bave u Rimac Technology moglo se čuti kroz izlaganje na temu ˝M2M Connectivity Platform˝. Luka Špoljarić je uz najpoznatiji proizvod automobil Rimac Nevera predstavio sve aktivnosti kojima se bavi ova hrvatska tehnološka tvrtka - proizvodnjom baterijskih sistema, elektroničkih modula, ali i softvera.

  Izvor: Rimac Automobili

O eventualno neželjenim učincima 5G-a, izloženosti elektromagnetskim poljima visokih frekvencija, načinima i potrebi postavljanja baznih postaja i provedbi mjerenja govorio je prof. dr. sc. Davor Bonefačić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER-a).

Talijanski mobilni operator Eolo natjecao se prošle godine na javnoj dražbi za 5G frekvencije u Hrvatskoj te će biti mobilni operater za veći dio naših obalnih županija, a tvrtku koja posluje od 1988. godine predstavila je Alessandra Diana

Panel rasprava

U sklopu konferencije 5G dan održana je panel rasprava na temu „5G i društvo budućnosti“. Svoje viđenje 5G primjena, razvoja tehnologije, potreba za stručnjacima i drugim resursima dali su Tonko Obuljen iz HAKOM-a, doc. dr. sc. Mislav Balković s Visokog učilišta Algebra, Ivan Maglić iz HUP-ICT te Tonči Žilić iz Rimac Technology.

Žilić podržava uvođenje 5G tehnologije što prije je to moguće, iako 5G neće magično riješiti sve naše probleme, ali će donijeti poboljšanje problema poput pokrivenosti, pogotovo u brzim automobilima. Mislav Balković istaknuo je kako napredne tehnologije otvaraju nova zanimanja i nove branše u industriji, a to će vjerojatno napraviti i 5G, ali ne treba se očekivati ništa revolucionarno. U pojedinim industrijama će 5G naći svoj prostor, no u nekim drugima ne tako brzo kao što bi mi to htjeli.

 5G optika Izvor: Shutterstock

Balković smatra da će Hrvatska imati ozbiljne probleme s kadrovima; u osam godina izgubili smo 5,5 posto učenika u osnovnim školama, 19,5 posto učenika u srednjim školama, a u šest godina čak 20,5 potencijalne studentske populacije. Na 5G treba gledati kao na jednu kutiju alata koja omogućava da kombinatornim utjecajem svih tih alata potpuno mijenjate industriju u kojoj radite, smatra Ivan Maglić.

Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća HAKOM-a, izrazio je zadovoljstvo provedenom prethodnom dražbom tijekom koje je prodano gotovo sve što je na dražbi ponuđeno. - Iznos ovaj put nije bio u prvom planu, važnije je bilo stvoriti uvjete i ići u razvoj i izgradnju mreže. Vidimo danas po drugim zemljama EU-a, u kojima su dosegnuti veliki iznosi u samoj dražbi, da razvoj ide sporije. Operatori su se istrošili i tek sad polako hvataju investicijski zamah. U tom smislu mislim da smo mi dobro dimenzionirali ovu prošlu dražbu, bilo je puno razgovora s tržištem i tako planiramo raditi i sljedeću, istaknuo je Obuljen.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI