KAKO DOBITI UPOZORENJE NA POTRES? Uključite ovu opciju u telefonu | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

KAKO DOBITI UPOZORENJE NA POTRES? Uključite ovu opciju u telefonu

Autor Krunoslav Ćosić

Za posljednji potres koji se dogodio u Bosni i Hercegovini neki korisnici su dobili upozorenje

 ShakeAlert (3).jpg Izvor: Youtube

S obzirom da valovi potresa putuju brzinom od oko 8 kilometara u sekundi ukoliko se nalazite dovoljno daleko od epicentra imat ćete nekoliko sekundi ranije informaciju da će do vas doći udar. Zahvaljujući ShakeAlert funkciji odnosno upozorenju na potres koju imaju i naši pametni telefoni.

Kao što vidite na fotografijama, jedan korisnik pametnog telefona je nekoliko sekundi ranije dobio upozorenje da će se dogoditi lagani potres, uz informaciju da je početna procijenjena magnituda 5,2 stupnja prema Richeru, na udaljenosti od oko 103,4 kilometra.

 ShakeAlert (1).jpg Izvor: Andrija Jovičević

 ShakeAlert (2).jpg Izvor: Andrija Jovičević

Kako se aktivira upozorenje o potresu

U postavkama pametnog telefona Android potražite Lokaciju, kliknite na Usluge lokacije te uključite Upozorenje o potresu.

Nakon što se detektira potres dobit ćete upozorenje s početnom procjenom magnitude i udaljenosti od vaše lokacije. Pri tome Android koristi vašu približnu lokaciju kako bi vam poslao informacije o potresima u blizini procijenjene magnitude od 4,5 i više stupnjeva prema Richteru.

Potrese detektiraju ShakeAlert i Android, ali budite svjesni kako se neki potresi ipak ne mogu detektirati, procjene magnitude i intenziteta potresa mogu sadržavati pogreške, a upozorenje možete primiti prije, tijekom i nakon početka potresa.

Što je ShakeAlert?

ShakeAlert je sustav ranog upozoravanja na potrese za zapadnu obalu Sjedinjenih Država koji detektira značajne potrese tako brzo da upozorenja mogu doprijeti do mnogih ljudi prije nego do njih stigne potres. Ono što je bitno za istaknuti je da ShakeAlert nije predviđanje potresa nego poruka ShakeAlert ukazuje o početku potresa koji je neizbježan. Kao što mačke ne predviđaju potres nego osjete i najmanje vibracije prije nego li do nas dođe udarni val.

ShakeAlert—Earthquake Early Warning System for the West Coast of the U.S. (2020)
Izvor: Youtube

Američki geološki zavod (USGS) je zajedno s državnim i sveučilišnim partnerima implementirao fazu 3 ShakeAlert sustava ranog upozoravanja na potrese za zapadnu obalu Sjedinjenih Američkih Država.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI