Ovo su najčešće greške koje se rade pri punjenju telefona | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Ovo su najčešće greške koje se rade pri punjenju telefona

Autor Smartlife

Četiri pravila pri punjenju baterije kojih se treba držati

  Izvor: Profimedia

Baterija na pametnim telefonima predstavlja jednu od najbitnijih komponenti i jedan je od ključnih faktora koji utječe na finalnu odluku korisnika o kupovini nekog uređaja. Može se reći i da su mobilni telefoni "prerasli" svoju prvobitnu ulogu te sada predstavljaju uređaje bez kojih praktički ne možemo zamisliti dan.

Kako bi korištenje telefona bilo ugodno neophodno je održavati bateriju, a u nastavku je nekoliko savjeta koji vam mogu u tome pomoći.

Optimalno vrijeme za punjenje telefona

Veliki broj korisnika prakticira punjenje telefona tek onda kada istroše bateriju ili kad stanje bude kritično pa potraga za utičnicom postane najvažnija stvar na svijetu. Međutim, u praksi se pokazalo da se radni vijek i autonomija baterije smanjuju ako se kapacitet baterije često koristi do maksimuma.

Preporučljivo je ne dolaziti u situaciju kada baterija "padne" ispod 20 posto svog kapaciteta, (š)to može imati dugoročne posljedice na njezin radni vijek. Također, treba voditi računa da bateriju ne punimo do maksimalnog kapaciteta kako bi održavali njenziu autonomiju na optimalnom nivou. Ovo vrijedi ne samo za mobilne telefone nego i za laptop računala te druge slične uređaje. Preporučuje se da baterija uvijek bude na 20 do 80 posto njezinog kapaciteta.

Pitanje svih pitanja - punjenje tijekom noći

Mnogi korisnici su navikli na praksu punjenja telefona dok spavaju pa tako uređaji provedu cijelu noć na punjaču. Međutim, ova praksa sa sobom nosi i određene rizike pa se podsjetite detaljno tehničkog objašnjenja koje uključuje malo kemije, malo fizike i malo zdravog razuma.

Ako je telefon tijekom cijele noći priključen na punjač baterija će biti pod visokom voltažom duži vremenski period. U ovom konkretnom slučaju, aktivni materijal unutar baterije bitće u metastabilnom stanju što će u značajnoj mjeri ubrzati smanjenje radnog vijeka i autonomije baterije.

Preporučuje se pravovremeno skidanje telefona s punjača kako bi se baterija održavala u optimalnom stanju, a to znači ili ne puniti bateriju cijelu noć ili koristiti predviđenu opciju za kontrolu punjenja, ako je vaš telefon podržava.

 Punjenje baterije 2.jpg Izvor: Marko Čavić

Temperatura okruženja utječe na punjenje telefona

Kemijske karakteristike litijskih baterija određuju optimalnu temperaturu okruženja (definirano u korisničkom uputstvu). U okruženjima s niskom temperaturom, elektrokemijska aktivnost baterije će se smanjiti, što znači da će snaga telefona, koja može biti efektivno iskorištena biti na nižem nivou u odnosu na rad pri uobičajenim radnim temperaturama.

Kad telefon pokreće procese, koji troše veliku količinu energije (kao što je fotografiranje, snimanje video snimaka ili igranje igara), preostali kapacitet telefona koji se može iskoristiti značajno će pasti u odnosu na rad pri uobičajenim temperaturama.

Na primer, korištenje telefona dok se on nalazi na punjaču će generirati znatno veći stupanj topline, što će za posljedicu imati brže pražnjenje baterije. Zbog toga se praksa korištenja telefona na punjaču ne preporučuje.

 Punjac (3).jpg Izvor: Marko Čavić

Punjenje baterije punjačem drugog telefona

Svaki proizvođač telefona koristi punjač prema unaprijed utvrđenim specifikacijama i principima za brzo punjenje. Ako za punjenje vašeg pametnog telefona koristite punjač koji nije predviđen za taj brend brzo punjenje možda neće funkcionirati i postoji realna opasnost od oštećenja vašeg telefona tj. baterije.

Kako bi baterija bila u optimalnom stanju preporučuje se korištenje punjača predviđenih za taj model telefona jer nemaju svi proizvođači baterija i punjača kompatibilne uređaje i dodatnu opremu za baterije i punjenje onog drugom proizvođača.

HONOR 8X: Beyond Limits Series- #EPISODE4 Long-lasting Usage
Izvor: Youtube

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI