TWITTER I NJEGOVI DESNIČARSKI KLONOVI: Tko su oni? | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

TWITTER I NJEGOVI DESNIČARSKI KLONOVI: Tko su oni?

Autor Igor Martić

Desničari također imaju svoje mreže, ali s daleko manjim brojem korisnika

 Twitter.jpg Izvor: Twitter

Elon Musk je vlasnik Twittera, to već znaju i vrapci na grani. Platio je za ovu društvenu mrežu osnovanu u srpnju 2006. godine nevjerojatne 44 milijarde dolara (i to znaju vrapci).

Istovremeno, Twitter ima konkurenciju na „desnoj strani“. I dok se Musk bori za slobodu govora, što će navodno poboljšati s Twitterom i promjenama koje bi mogle stići već krajem ljeta ili početkom jeseni, svoju priliku za razvoj demokracije traže i neke druge mreže, s desne strane.

Pod Muskom će usluga mikroblogiranja navodno biti dodatno osposobljena za propagiranje slobode govora, ideje koju je tehnološki poduzetnik nazvao "temeljem funkcionalne demokracije".

 Parler.jpg Izvor: Parler

Zanimljivo je da je isti argument o osiguravanju prostora za slobodu govora također bio pokretačka snaga iza Twitterovih desničarskih klonova Parler, Gettr i Truth Social (potonju je osnovao bivši predsjednik Donald Trump). Prema izjavama tvrtki i istraživanju Sensor Towera, ovi klonovi najvjerojatnije nikada neće dostići svoju inspiraciju. Twitter koristi 217 milijuna ljudi.

Početkom travnja 2022. Trumpova društvena mreža Truth Social zabilježila je 1,2 milijuna preuzimanja aplikacija, počevši od lansiranja aplikacije u veljači ove godine, a broj preuzimanja pao je ispod 100.000 dnevno samo četiri dana nakon što je stranica puštena u rad.

 Gettr.jpg Izvor: Gettr

Gettr, koji je pokrenuo bivši Trumpov pomoćnik Jason Miller, ima otprilike četiri milijuna registriranih korisnika. Parler je navodno imao oko 16 milijuna registriranih korisnika u 2021. godini. Potonji je bio upleten u istraživanje oko napada na američki Capitol 6. siječnja 2021. i nakon toga uklonjen iz Googleovih i Appleovih trgovina aplikacija, dok je Amazon raskinuo ugovor o hostingu web-usluga s tom web lokacijom. Parler se pojavio u rujnu 2018. godine, Gettr u srpnju 2021., a Truth Social u veljači 2022.

 Truth Social.jpg Izvor: Truth Social

Iako Gettr i Truth Social nisu bili umiješani u slične događaje, ipak se doživljavaju kao krajnje desničarske eho komore i žarišta islamofobičnog, antisemitskog i desničarskog sadržaja.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI