ZBOGOM, INTERNET EXPLORER: Nasljednik nije baš uspješan | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

ZBOGOM, INTERNET EXPLORER: Nasljednik nije baš uspješan

Autor Davor Dakić

Danas je posljednji dan browsera uz koji su mnogi upoznali internet

  Izvor: Profimedia

Poznato je da će se nakon 27 godina Internet Explorer ugasiti - životni vijek nekada popularnog preglednika interneta završava 15. lipnja 2022. Korisnici sustava Windows 10 koji se pokušaju povezati s desktop aplikacijom Internet Explorer od sada će biti preusmjereni na novi Edge preglednik. Microsoft je konačni datum kraja podrške za Internet Explorer najavio još u svibnju prošle godine.

Korisnici starijih verzija sustava Windows mogu nastaviti koristiti IE preglednik, a oni koji koriste Windows 10 i dalje se mogu prebaciti na način rada Internet Explorera unutar Edgea, ako je to potrebno za određene aplikacije (ili iz nostalgičnih razloga). Tvrtka je rekla da će omogućiti kompatibilnost u Edgeu barem do 2029. godine.

Internet Explorer se na ekranima računala pojavio 1995. godine i, prema StatCounteru, u početku je bio hit. Od 2009. godine, u eri weba 1.0, preglednik je i dalje imao globalni tržišni udio od 65 posto za stolna računala.

Kao Microsoftov proizvod, Internet Explorer je bio unaprijed instaliran s operativnim sustavima tvrtke koji su tada bili još sveprisutniji nego danas. Mnogi korisnici u početku se nisu trudili prijeći na rivale poput Firefoxa, koji se pojavio prije otprilike 19 godina (2002.), ili Operu koja postoji jednako dugo kao Internet Explorer.

Međutim, s pojavom weba 2.0 mogućnosti preglednika postale su bitne za korisničko iskustvo i Microsoftovi programeri su naširoko optuženi da to odgađaju, uključujući i kroz još jedno postignuće weba 2.0 – meme.

Googleov preglednik Chrome, koji je debitirao 2008., prestigao je tržišni udio Internet Explorera za stolna računala već 2012., a od siječnja 2016. bilo je i više korisnika Firefoxa nego korisnika Internet Explorera.

Microsoftov Edge je u lipnju 2022. dosegao tržišni udio od 10,4 posto, ispred naslijeđenih preglednika Firefox i Opera kao i Appleovog Safarija.

 Web preglednici, Statista.jpg
Udjeli na svjetskom tržištu web preglednika
Izvor: Statista

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI