6G Razvijeni svijet već razmatra sljedeću generaciju mobilne telefonije | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

6G Razvijeni svijet već razmatra sljedeću generaciju mobilne telefonije

Autor Davor Dakić

Prve komercijalne 6G mreže očekuju se u 2030. godini

 6G (2) Izvor: Shutterstock

Dvije godine ranije, oko 2028., počet će podizanje prvih 6G mreža u svijetu. Aktualna peta generacija mobilne telefonije u potpunosti će zaživjeti oko 2025. godine pa nas stoga ne treba čuditi što razvijeni svijet već razmišlja o 6G.

U prvoj polovici 2019. godine u Švicarskoj je pokrenuta prva 5G mreža u Europi, a prije su svoj 5G dobili stanovnici Južne Koreje. Za sljedeću generaciju mobilne telefonije, kao i za sve prethodne, vrlo su bitni patenti. Istražujemo koja je država prijavila najveći broj 6G patenata.

Prema Samsungovoj „bijeloj knjizi“ potrebno je u prosjeku deset godina dok novi standard postane spreman za komercijalizaciju, a 5G-u je bilo potrebno osam godina. Južnokorejski tehnološki div predložio je za 6G potencijalni datum uvođenja u periodu 2028. - 2030.

 6G (1) Izvor: Shutterstock

Zemlja na čelu ove nove inicijative je Kina. Podaci Cyber Creative Instituta obuhvaćeni s Nikkei Asia pokazuju da je od oko 20.000 patentnih prijava povezanih s 6G-om do kolovoza 2021. godine 40,3 posto potjecalo od azijske velesile.

Međutim, niti Sjedinjene Države ne zaostaju puno, uz 35,2 posto apliciranja. Slijedi Japan s 9,9 posto, Europa s 8,9 posto, a dom Samsunga, Južna Koreja, nalazi se na petom mjestu s 4,2 posto prijavljeni patenata za 6G, prenosi Statista. Svi ostali imaju udio od 1,5 posto.

Izvor je ocijenio patentne prijave za devet osnovnih 6G tehnologija, uključujući komunikacije, kvantnu tehnologiju, bazne stanice i umjetnu inteligenciju. Očekuje se da će 6G biti oko deset puta brži od 5G-a.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI