DIGITALNA RODNA PODJELA: Žene imaju slabiji pristup internetu nego muškarci | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

DIGITALNA RODNA PODJELA: Žene imaju slabiji pristup internetu nego muškarci

Autor Krunoslav Ćosić

Studija GSMA organizacije otkriva usporavanje trenda

 zene pametni telefon.jpg Izvor: iqbal nuril anwar, Pixabay

U zemljama s niskim i srednjim dohotkom događa se pad broja žena koje pristupaju mobilnom internetu, što je u suprotnosti s trajnim visokim stopama rasta broja muškaraca kojima je internet ipak pristupačniji.

Godišnje izvješće GSMA organizacije o mobilnom rodnom jazu u 2022. (Mobile Gender Gap Report 2022) te o digitalnoj uključenosti pokazalo je da je tijekom 2021. godine 59 milijuna žena počelo koristiti mobilni internet u zemljama s niskim i srednjim dohotkom, u usporedbi sa 110 milijuna u 2020. godini.

Ranije je izvješće pokazalo godišnji pad rodne razlike u mobilnom internetu, s 25 posto u 2017. na 15 posto u 2020. Međutim, najnovija otkrića pokazuju da je za žene sada 16 posto manje vjerojatno da će koristiti mobilni internet od muškaraca, što je prvi put da je GSMA zabilježio takav pad, prenosi Mobile World Live.

 Djevojka pametni telefon.jpg Izvor: Gracini Studios, Pixabay

Digitalna rodna podjela pogoršala se u Južnoj Aziji, regiji koja je tradicionalno imala najizraženiji rodni jaz u mobilnom internetu, sa smanjenjem sa 67 posto u 2017. na 36 posto u 2020.

Istraživanje GSMA-e sugerira da je mobitel primarno sredstvo za žene koje žele pristupiti internetu u zemljama s niskim i srednjim dohotkom. Informacije dolaze nakon pandemije Covid-19 (koronavirusa), kada je uloga mobitela u održavanju veze i pristupu zdravstvenim informacijama, vladinoj podršci i mogućnostima za ostvarivanje prihoda bila povećana.

Glavni direktor GSMA-e Mats Granryd upozorio je kako "treba učiniti mnogo više kako bi se spriječilo da žene zaostaju u digitalnoj ekonomiji. Institucije, korporacije i vlade diljem svijeta moraju se usredotočiti na važnost uključivanja žena i aktivno se boriti protiv takvih nejednakosti.

 Djevojka pametni telefon (2).jpg Izvor: Sewupari Studio, Pixabay

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI