DOBAR SAVJET ZLATA VRIJEDI Evo kako ubrzati Windowse | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

DOBAR SAVJET ZLATA VRIJEDI Evo kako ubrzati Windowse

Autor Smartlife

Odaberite programe koji se pokreću zajedno s operativnim sustavom

 Start Windows Izvor: Shutterstock

Zašto biste na svojem računalu učitavali programe i aplikacije koje vam nisu potrebne - isključite ih!

U ovisnosti od toga koji tj. čije Windows 10 ili bilo koje drugo računalo koristite tj. od kojeg proizvođača ovisi i bloatware softver koji s njim dolazi. Proizvođači računala obožavaju nas zatrpati tobože korisnim, a zapravo potpuno nepotrebnim vlastitim programima i aplikacijama koje se učitavaju svaki put kad pokrećete računalo.

Ako nemate čistu Windows 10 ili neku drugu OS verziju i želite isključiti aplikacije i programe kako biste ubrzali podizanje sustava kako bi računalo brže bilo spremno za rad - isključite sve što ne želite da se pokreće s Windows računalom.

Kako biste isključili aplikacije i programe da se pokreću s operativnim sustavom koristite prečicu CTRL + SHIFT + ESC, pritiskujući tipku za tipkom. Otvorit će se Task Manager. Pronađite karticu/tab koja se zove Pokretanje odnosno Startup i u okviru nje će biti izlistane sve aplikacije koje Windows 10 u našem slučaju pokreće svaki put kad uključite računalo.

Razmislite dobro jesu li vam potrebne sve te aplikacije i programi koji se učitavaju svaki put sa sustavom i klikom na Onemogući tj. Disable isključite svaki koji vam nije potreban.

Naša preporuka je da svakako isključite opcije poput Cortane jer je vjerojatno vrlo rijetko ili nikad i ne koristite, VPN klijent (uključit ćete ga kad vam bude potreban) i sve ono što nije neophodno za rad računala u trenutku kad se on pokrene - svaku od aplikacije ili programa svakako imate mogućnost pokrenuti bilo kad naknadno jer ih ne brišete; samo im zabranjujete da se aktiviraju s podizanjem sustava. Nakon odabira opcija restartajte računalo i brže ćete ga pokrenuti svaki sljedeći put.

Alternativni put do svake od aplikacija tj. do njenih vrijednosti i dozvola je klik na Start. Zatim izaberete aplikaciju koju želite provjeriti, recimo neka to opet bude Cortana, pa napravite desni klik na aplikaciju i onda na Više pa nastavite u Postavke aplikacije.

Otvorit će se Podešavanja i tu ćete vidjeti dozvole za aplikaciju (mikrofon, kamera, lokacija, memorija i ostalo) pa isključite sve što mislite da određena aplikacija ne smije koristiti, a u dijelu Pokreće se pri prijavljivanju klizač pomjerite na lijevu stranu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI