BEZ NJEGA PAMETNI TELEFON NEMA NIKAKVOG SMISLA Čemu zaista služi NFC | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

BEZ NJEGA PAMETNI TELEFON NEMA NIKAKVOG SMISLA Čemu zaista služi NFC

Autor Smartlife

Sve o Near Field Communication, na jednom mjestu

 NFC pametni telefon (3) Izvor: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Tehnologija koju vaš pametni telefon možda i posjeduje ali niste sigurni donosi sve benefite koje nudi moderni život.

Ako imate noviji, moderniji mobilni telefon, tablet, pametni sat ili neki drugi mobilni gadget velika je vjerojatnost da imate i NFC opciju na njima.

NFC je bitna karakteristika kojom se uobičajene usluge mobilnih i drugih gadgeta proširuju korisnim mogućnostima kakve su instant razmjena dokumenata, mobilno plaćanje, prijava na razna mjesta, kupovina karata za gradski prijevoz, ulaznica, prijava i odjava dolaska, očitavanje informacija dodirom i slično.

 NFC ulazna vrata Izvor: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Što je NFC

Zahvaljujući NFC (Near Field Communication) tehnologiji, koja omogućava bežičnu komunikaciju uređaja na malim udaljenostima od svega nekoliko centimetara ili putem jednog dodira, naš pametni telefon imamo mogućnost koristiti i kao klasične kartice, otključati automobil ili stan, otisnuti sliku, preuzeti podatke s drugog telefona... - mogućnosti su neograničene!

NFC sustavi zasnovani su na RFID tehnologiji i omogućuju dvosmjernu komunikaciju, za razliku od starijih sustava koji su koristili jednosmjernu komunikaciju. Tehnološki promatrano, NFC je poput stacionarnog elektromagnetnog polja koje pulsira na frekvenciji od 13,56 MHz, koja je trenutno korištena za NFC sustave.

 Near Field Communication Izvor: Shutterstock

Ako se tom polju približi slična antena, inducira se električni potencijal koji će se mijenjati na toj frekvenciji. Promjenom strukture signala u aktivnoj anteni (predajniku) može se poslati signal drugoj pasivnoj anteni (prijemniku).

Trenutno se NFC najviše koristi u beskontaktnim transakcijama, razmjeni podataka između dva uređaja i pokretanju drugih bežičnih mreža na uređajima, poput Wi-Fi mreže ili Bluetooth veze. Komunikacija je, također, moguća između NFC uređaja i pasivnog NFC čipa nazvanog TAG koji se ne napaja električnom energijom, poput kartica i etiketa, a u posljednje vrijeme i uređaja za praćenje.

Koliko NFC košta

NFC dolazi preinstaliran na telefonu i ne plaća se dodatno. Korištenje NFC-a je uvijek besplatno i ne postoji mogućnost da vam netko naplati NFC transfer, osim ukoliko ne koristite telefon ili drugi uređaj za mobilno plaćanje.

Očitavanje prolazi bez utjecaja trećih strana i NFC je danas gotovo uobičajena opcija svakog mobilnog telefona i pametnog sata. Samo najjeftiniji modeli ga nemaju, ali se i tu situacija polako mijenja.

 NFC pametni sat Izvor: Piotr Adamowicz / Alamy / Alamy / Profimedia

Kako se koristi NFC

Prije svega - telefon mora imati NFC, a to ćete provjeriti u meniju s opcijama za povezivanje. I Apple i Google Android uređaji podržavaju NFC i on se može uključiti preko padajućeg menija notifikacija, preko widgeta ili kroz izbornik.

Prije početka korištenja NFC mora biti uključen. Kad se aktivira NFC je spreman za slanje ili prijem signala u ovisnosti od toga šta se koristi. NFC najčešće koristimo za plaćanje mobilnim telefonom ili satom. Aplikacija banke mora podržavati beskontaktno plaćanje i tada mobilni telefon postaje kreditna odnosno debitna kartica.

Ne morate čak imati aktivnu niti Google Pay, Apple Pay ili neku drugu Pay uslugu - dovoljno je da imate samo aplikaciju koja omogućuje beskontaktno plaćanje, a u nju unosite vašu bankovnu karticu i spremni ste za plaćanje.

Na mjestima na kojima je podržano beskontaktno plaćanje aktivirajte NFC, aktivirajte uslugu za plaćanje i prinesite telefon POS ili nekom drugom platnom terminalu i plaćanje će se obaviti.

Isto je s beskontaktnim plaćanjem ulaznica ili drugih stvari. Također, ovo vrijedi i za prijavljivanje i odjavljivanje pa vaš telefon, sat ili neki drugi uređaj možete koristiti kao karticu za dolazak ili odlazak s posla i slično.

 NFC pametni telefon (1) Izvor: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Koliko je siguran NFC

NFC je sigurna tehnologija. Ipak, zloupotrebe su moguće pa je uvijek pametno postaviti lozinku prije aktivacije korištenja i isključiti NFC kad se ne koristi. Prije i tijekom plaćanja zloupotreba je moguća samo kad je zlonamjerna osoba direktno uz vas i ima uređaj za očitavanje na vrlo maloj daljini od telefona koji emitira NFC signal, što je svakako i vrlo malo vjerojatno ali je moguće u gužvama, na primjer.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI