HACKERSKI NAPAD NIJE SRUŠIO FACEBOOK BGP je kriv za sve | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

HACKERSKI NAPAD NIJE SRUŠIO FACEBOOK BGP je kriv za sve

Mnogi su dobili natrag svoje jedine prijatelje, jedna je od šala koja kruži internetom nakon što se Facebook vratio u život

Facebook Izvor: Shutterstock

Facebook je konačno objasnio što se dogodilo, ali nije dao dovoljno detalja o tome. Kompanija je tijekom 4. listopada 2021. potpuno pala odnosno nestala iz internetskih prostranstava - kako interno tako i prema svim korisnicima - i cijeli planet nije imao servise ove kompanije najmanje šest sati.

Nisu radili Facebook, WhatsApp, Instagram, Messenger, ali ni Oculus VR ekosistem. Greška je otklonjena nakon šest sati potpune nedostupnosti svih spomenutih servisa, a Facebook je čak reagirao i slanjem inženjera u podatkovne centre širom SAD-a, što se odavno nije dogodilo.

Problem je bio, kako kompanija kaže, u tome što strojevi nisu mogli komunicirati jedni s drugima, što je izazvalo efekt kaskada i sve se jednostavno urušilo.

symbol,smartphone,sign,screen,illustrative,down,logotype,problem Izvor: Shutterstock

Prema Facebookovoj blog objavi nema nikakve riječi o hackerskom ili bilo kakvom drugom napadu kao što su mnogi domaći i svjetski mediji prenijeli. Korisnicima se ispričao i Mark Zuckerberg osobno, a Mark je tijekom pada svojih servisa izgubio više od sedam milijardi dolara bogatstva.

Prema izjavama IT stručnjaka za američke medije, pravi razlog pada je rutinska promjena BGP-a tj. border gateway protocola koji je krenuo naopako, a pomaže mrežama u odabiru najbolje rute tj. puta za isporuku traženog internetskog prometa.

 Izvor: Facebook

To je utjecalo na DNS-ove i njihov rad zbog čega serveri nisu slali informacije pomoću kojih ih drugi mogu pronaći. Zbog toga je sve bilo odsječeno od ostatka interneta. A što je s kompromiranim Facebookovim podacima o kojima kompanija još uvijek nije rekla ni riječ...

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Najnovije

Mobilnost