HRVATSKI AI STARTUPOVI Investicije su premašile 5 milijardi kuna | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

HRVATSKI AI STARTUPOVI Investicije su premašile 5 milijardi kuna

Okupila se hrvatska AI zajednica tvrtki i startupova koji razvijaju proizvode, usluge i rješenja temeljene na umjetnoj inteligenciji

Panel_Stedul_Runje_Mutavdzic_Sabol_Zmak Izvor: AI2FUTURE

U zagrebačkom Kraš Auditoriumu se tijekom dva dana, 14. i 15. listopada 2021. godine održava godišnje okupljanje zajednice koja u svojem radu koristi umjetnu inteligenciju. Ujedno je održana i godišnja konferencija AI2FUTURE udruge CroAI koja je predstavila istraživanje AI scene u Hrvatskoj, AI Landscape 2.0.

U posljednjih godinu dana broj članova CroAI udruge narastao je na 215 članova. Udruga je provela mnoge aktivnosti; primjerice, više od 30.000 ljudi u Hrvatskoj prošlo je Elements of AI, najbolji svjetski online tečaj na području računalne znanosti. Zajedno s Njemačkom i Francuskom, hrvatska udruga sudjelovala je i u osnivanju European AI Foruma, godišnjeg okupljanja europskih poduzetnika, akademika i političara, izvijestio je Mislav Malenica, predsjednik CroAI udruge.

CroAI pitch_pobjednici_Farseer_Cidrani Izvor: AI2FUTURE

Marijana Šarolić Robić (CroAI) predstavila je najnoviju inicijativu udruge – osnivanje Adria AI Think Thanka koji će okupiti stručnjake iz različitih industrija i područja te kroz dijalog detektirati ključne teme povezane s umjetnom inteligencijom i njenim korištenjem za dobrobit društva.

Grad Lipik namjerava postati centar za razvoj umjetne inteligencije u Hrvatskoj te u budućnosti otvoriti i AI kampus, o čemu je govorio Dejan Iličić, direktor Razvojne agencije Grada Lipika, koji je predstavio edukacijski centar umjetne inteligencije AI Center Lipik koji je financiran sredstvima Europske unije.

Hajdi Ćenan, CroAI
Hajdi Ćenan, CroAI
Izvor: AI2FUTURE

Hajdi Ćenan (CroAI) predstavila je AI Landscape 2.0. Hrvatska upravo doživljava AI bum – tijekom 2020. godine 72 startupa razvijala su rješenja temeljena na umjetnoj inteligenciji, a u 2021. godini došli smo do broja od 115 startupova. Prošle godine startupovi su uprihodili više od 3,5 milijarde kuna dok je ove godine iznos investicija premašio 5 milijardi kuna.

Korisnike najviše pronalaze u IT sektoru, telekomunikacijama, e-trgovini i bankarstvu. 65% proizvoda, usluga i rješenja plasira se na tržišta Europske Unije, slijede Sjeverna Amerika sa 27% te Srednja i Istočna Europa s 24% udjela. Više od 60% kapitala je domaći kapital dok je udio stranog kapitala 11%, a 27% ima mješovite izvore financiranja. Prevladava privatni kapital (81%).

Panel_Stedul_Vukov_Dautovic_Dragicevic_Malenica_Jerbic Izvor: AI2FUTURE

U odnosu na 2020. godinu raste i udio žena osnivačica startupova (s 15% na 17% 2021. godine), a žene su i integralni dio AI tima kod 50% ispitanika. Sve informacije o konferenciji možete pronaći na www.ai2future.com.

AI2Future Tomislav Vracic Izvor: AI2FUTURE

Croatian AI League_pobjednici Izvor: AI2FUTURE

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Najnovije

Mobilnost